Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мощен взрив в окупирания Донецк - ударен е център, обучаващ руски оператори на дронове (ВИДЕО)

07 ноември 2023, 17:58 часа • 9111 прочитания

Експлозия бе чута в окупирания от Русия източен украински град Донецк – най-големия град в едноименната област, анексирана незаконно от Москва след фалшиви референдуми.

Взривът е станал на 7 ноември, вторник, като вече се появиха кадри от последствията. Изглежда така, сякаш щетите са нанесени от ракета:

Атака срещу център за руски дронове

Ударът е срещу така наречения "Републикански център за безпилотни системи на Донецката народна република" на името на Владимир Жога. Там са се обучавали военни оператори на дронове, предава "Украйна сейчас".

Още: Още западна помощ и Русия ще рухне в Украйна: Руските военни блогъри обсъждат (ВИДЕО)

Центърът е споменат в статия на Eurasian Times от септември тази година. В нея се разказва как руснаците разработват свои дронове и обучават хора да ги ползват срещу вражески безпилотни машини - т.е. украински.

Украинските власти не са коментирали официално експлозията. Все още не е ясно дали има жертви и ранени. Според РИА Новости - руската информационна агенция, контролирана от Кремъл - има петима ранени цивилни. Местни "Телеграм" канали пишат, че се вадят хора изпод отломките.

Още взривове в окупираните земи

Днес имаше и мощна експлозия край военното летище в Таганрог – Ростовска област на Руската федерация. Наскоро стана известно, че Русия е преместила повечето си хеликоптери от Бердянск именно в Таганрог. Засега не са ясни точните поражения, както и причината за взрива.

Още: Взрив край летище, където руснаците наскоро преместиха свои хеликоптери (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес