Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Молдовският президент след референдума: Има безпрецедентна атака срещу демокрацията

21 октомври 2024, 06:31 часа • 1025 прочитания

Президентът на Молдова Мая Санду заяви, че има безпрецедентна атака срещу демокрацията, след като почти пълните резултати от референдума за европейскиото бъдеще на на страната й показват, че побеждава лагерът на противниците на присъединяването към ЕС, предаде Франс прес.

"Престъпни групи, действащи заедно с враждебни на нашите интереси чужди сили, атакуваха нашата страна с десетки милиони евро, лъжи и пропаганда, за да хванат страната ни в клопката на несигурността и нестабилността“, каза Санду след обявяването на частичните резултати от референдума за европейските амбиции на Молдова и от президентските избори.

ОЩЕ: Първи данни: Молдовците гласували против присъединяване към ЕС на референдума

"Имаме ясно доказателство, че тези престъпни групи са целели да купят 300 000 гласа – една измама с безпрецедентни мащаби. Тяхната цел е да подкопаят демократичния процес“, заяви Санду.

Резултати от референдума

При 95% от преброените бюлетини за референдума за резултатът е 52% „Не“ и 47% „За“ от общо 1,2 милиона бюлетини. Все още се броят гласовете от молдовската диаспора, която е твърдо за европейския път на страната.

Руска намеса?

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби потвърди опасенията за руска намеса във вота в Молдова, като заяви миналата седмица, че: „Русия работи активно, за да подкопае изборите в Молдова и нейната европейска интеграция“. Москва многократно е отричала, че се намесва в Молдова.

ОЩЕ: "Такова нагло купуване на избори не е имало": Русия дори не крие престъпленията си в Молдова

„През последните няколко месеца Москва е отделила милиони долари за оказване на влияние върху президентските избори в Молдова“, заяви Кърби. „Смятаме, че тези пари са отишли за финансиране на предпочитаните от нея партии и за разпространяване на дезинформация в социалните медии в полза на техните кампании“, добави той.

В началото на октомври молдовските правоприлагащи органи заявиха, че са разкрили мащабна схема за купуване на гласове, организирана от Илан Шор, проруски олигарх в изгнание, който в момента живее в Русия. Той е платил 15 млн. евро на 130 000 лица, за да подкопае двата вота.

Миналата година Шор беше осъден задочно на 15 години затвор за измама и пране на пари по делото за 1 млрд. долара, изчезнали от молдовски банки през 2014 г. Той отхвърли обвиненията, като заяви, че „плащанията са законни“. Популистката партия на Шор, която е приятелски настроена към Русия, беше обявена за противоконституционна и забранена миналата година.

ОЩЕ: Молдова пред два важни избора - нов президент и референдум за ЕС

В четвъртък молдовските власти осуетиха друг заговор, при който повече от 100 млади молдовци са получили обучение в Москва от частни военни групи за това как да предизвикат граждански безредици около двата вота. Някои от тях са участвали и в „по-напреднало обучение в лагери“ в Сърбия и Босна, съобщи полицията, а четирима души са били задържани за 30 дни.

Санду гласува вчера в Кишинев и заяви пред медиите, че „молдовците сами трябва да изберат съдбата си, а не другите, нито мръсните пари или лъжите“. „Гласувах за това Молдова да може да се развива в мир и свобода“, каза тя.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес