Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Молдова: Има шанс за късен обрат на референдума за ЕС, Мая Санду отива на балотаж

21 октомври 2024, 09:21 часа • 834 прочитания

Плановете на Молдова да впише присъединяването към Европейския съюз като основна цел в Конституцията остават в неизвестност. Продължава преброяването на гласовете на националния референдум за членство в ЕС, който според президента на страната Мая Санду е бил опорочен от „безпрецедентна“ руска намеса: "Такова нагло купуване на избори не е имало": Русия дори не крие престъпленията си в Молдова.

49,97% срещу 50,03%

Според данните, публикувани от молдовската избирателна комисия в понеделник (21 октомври), 49,97% от гласоподавателите в източноевропейската страна са гласували против присъединяване към ЕС до 2030 г., а 50,03% са подкрепили членство в блока. Преброени са 98,33% от бюлетините. При преброяване на над 50% от гласовете разликата беше доста голяма - 56,5 процента бяха казали „не“, а 43,5 процента - „да“.

На извънредна пресконференция, когато преброяването на гласовете надхвърли 90 процента, Санду заяви, че „престъпни групи, работещи заедно с чуждестранни сили“, са използвали „десетки милиони евро, лъжи и пропаганда“ в опит да задържат Молдова „в капана на несигурността и нестабилността“: Молдовският президент след референдума: Има безпрецедентна атака срещу демокрацията.

Още преди вота се заговори за усилената намеса на Русия да подкопае европейския път на бившата социалистическа република през различни играчи като санкционирания олигарх Илан Шор, създал партиен блок в Москва, или губернатора на Гагаузия Евгения Гуцул, която няколко пъти се срещаше с руския диктатор Владимир Путин. Имаше и реални действия на службите, които показаха купуване на гласове в най-бедната страна в ЕС: Тревоги в Молдова: Очаква се руска намеса в президентския вот и референдума за ЕС.

Снимка: Мая Санду и Володимир Зеленски, Getty Images

С наближаването на края на преброяването на гласовете вътрешни за кампанията лица предупредиха, че гласоподавателите от диаспората, живеещи в ЕС, все още не са включени в преброяването. Въпреки това двама служители, запознати с процеса, изразиха все по-голямо безпокойство, че кампанията в подкрепа на ЕС се е провалила, пише Politico.

Още: Първи данни: Молдовците гласували против присъединяване към ЕС на референдума

Повече от 1,56 млн. души, или 51,65% от избирателите, гласуваха на общонационалния референдум - доста над една трета, необходима за признаване на валидността на вота. Референдумът може да определи геополитическото бъдеще на Молдова за години напред.

Мая Санду води на първи тур, но ще има балотаж за президент

На едновременните президентски избори Санду, която се стреми към втори мандат, води с 41,78% от гласовете след 98,11% преброени бюлетини. Опонентът ѝ от прокремълската Социалистическа партия Александър Стояногло остава втори с 26,41%.

След като очевидно не е успяла да си осигури абсолютно мнозинство, Санду се изправя срещу Стояногло на втори тур - неприятна перспектива за действащия президент. Очакваше се Санду да спечели на първи тур.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес