Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министър Умеров: Ако някой предложи да предадем украинска територия срещу мир, бих направил много лоши неща

18 октомври 2024, 17:00 часа • 1663 прочитания

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви, че не е чувал за предложението от страна на западни партньори Украйна да се откаже от окупираните си от Русия територии в замяна на членство в НАТО.

"Не, не съм чувал такова нещо. Определено бих направил много лоши неща [ако го чуя]", заяви Умеров пред Радио Свобода на 18 октомври в кулоарите на срещата на министрите на отбраната на Алианса в Брюксел.

През август 2023 г. такова предложение, например, направи началникът на кабинета на тогавашния генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг - Стиан Йенсен, заявявайки, че това е "една възможна мярка за разрешаването на въпроса". Съответно това срещна много остра реакция от страна на Киев.

Още: Шолц отхвърли ключовите точки от Плана за победа на Зеленски

Украинските власти неведнъж са заявявали ясно, че Украйна не търгува със суверенитета и териториите си. В едно от изказванията си по този повод от юни 2024 г. президентът Володимир Зеленски, говорейки пред Националното събрание на Франция, заяви недвусмислено: "Украйна няма да се съгласи на териториални отстъпки за прекратяване на войната." 

"Ако някой се опита да начертае временни линии, това само ще даде пауза преди нова война... Хитлер пресичаше линия след линия, и Путин днес прави същото", каза той тогава.

Краят на конфликта е възможен само въз основа на Формулата за мир, предложена от украинския президент, заявява ясно Киев. Освен всичко друго, този документ предвижда изтегляне на руските войски до международно признатите граници на Украйна от 1991 г. и изплащане на репарации от страна на Русия.

Съветник на Орбан за плана на Зеленски: "Това е най-прекият път към Трета световна война"

Въпреки това през септември дори и чешкият президент Петър Павел, един от горещите поддръжници на Украйна, заяви в интервю, че Украйна трябва да бъде реалист по отношение на целите си и да приеме, че някои територии ще останат под руски контрол, поне "временно", макар това "временно" на практика да може да означава в продължение на години. Президентът на Чехия: Киев трябва да приеме, че някои територии ще останат под руски контрол

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес