Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Матура по руски: Обиск до голо, за да хванат преписвачи

04 юни 2024, 07:25 часа • 1671 прочитания

Втори случай в Русия на скандално поведение на оправомощени лица по отношение на единния държавен изпит в страната (еквивалент на матура) - за това съобщава руският опозиционен телеграм канал ASTRA.

Обиск до голо

Според информацията, става въпрос за процеса на проверки при допускане на ученици до изпита - има сигнал, че служител на Рособрнадзор е принуждавал учениците да свалят коланите си и да вдигат ризите си, а по време на матурите не им е позволявал да ходят в тоалетната за повече от 30 секунди.

Още: "Животът няма "аУтокорект": Не знаем кога се слага запетайка и пълен член

Миналата седмица голяма публичност получи подобен случай във воронежско училище - там учениците бяха принудени да свалят дори бельото си при проверка с детектор.

При новия случай се е задействала прокуратурата на Чувашката република, където са се развили събитията. Тя е сезирана и проверява публикации в интернет за нарушения в средното училище в Ялчик. Местното държавно обвинение се е захванало да проучва записи от камери, изземва документи и разпитва служители на училището - за да установи дали "при извършване на дейности, свързани с приемането на ученици в сградата, упълномощени лица са изпълнявали както е предвидено в закона контролните функции, насочени към спиране на внасянето на забранени предмети в учебното заведение. По време на проверката ще бъде дадена правна оценка на действията на длъжностни лица, отговорни за организиране на държавното окончателно атестиране. При наличие на основания (ако се потвърдят нарушенията) ще бъдат предприети мерки за отговор на прокуратурата", пише в официално съобщение на прокуратурата.

Министърът на образованието на Чувашия Дмитрий Захаров заяви, че на инцидента с обиска на ученици в училището в Ялчик ще бъде дадена правна оценка. В същото време членът на държавната изпитна комисия Владимир Николаев твърди, че "никой не е бил съблечен", а жалбата до прокуратурата е написана от родителите на деветокласници, не от ученици.

И тази година - нови мерки за борба с преписването на матурите

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес