Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон ще се срещне с Путин заради ситуацията с Украйна

07 февруари 2022, 18:42 часа • 2442 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон пристига в понеделник в Москва с надеждата да намери общ език с Владимир Путин по въпросите на Украйна и НАТО в началото на седмица на интензивна дипломация заради опасенията, че Русия подготвя инвазия в прозападната си съседка.

Макрон ще бъде първият висш западен лидер, който ще се срещне с Путин от началото на кризата през декември.

Германският канцлер Олаф Шолц също ще се срещне в понеделник с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон, тъй като западните лидери се стремят да поддържат единен фронт в най-големия сблъсък с Русия след края на Студената война.

Американски официални лица твърдят, че Москва е събрала 110 000 войници близо до границата с Украйна и е на път до средата на февруари да набере достатъчно сили - около 150 000 войници, за пълномащабно нахлуване.

Русия настоява, че не планира да напада, и вместо това представи свои искания за гаранции за сигурност, които според нея биха намалили напрежението.

Макрон, който във вторник ще отпътува за Киев за разговори с украинския президент Владимир Зеленски, заяви пред репортери в самолета си от Париж, че е "достатъчно" оптимистично настроен за началото на разговорите.

Той каза, че не очаква решение на кризата в "краткосрочен план", но че е готов да приеме сериозно опасенията на Русия за сигурността.

Много важни разговори

"Трябва да се опитаме... да видим къде има точки на несъгласие и възможни точки на сближаване", за да предложим "уравнение, което да направи възможна военната деескалация", каза Макрон.

Той обаче заяви, че НАТО никога няма да приеме "дълбока промяна" в политиката си и че не може да бъде постигнат компромис по украинските въпроси "без украинците".

Москва обвини Запада, по-специално Вашингтон и НАТО, че пренебрегват това, което според нея е законна загриженост за нейната сигурност.

Тя настоява за постоянна забрана за присъединяване на бившата съветска република Украйна към ръководения от САЩ алианс и за намаляване на военното присъствие на блока в Източна Европа.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че разговорите между Макрон и Путин в понеделник са "много важни", но предположи, че никой не трябва да очаква голяма стъпка напред.

"Ситуацията е твърде сложна, за да очакваме решителен пробив в рамките на една среща", каза Песков пред репортери.

Макрон, чиято държава в момента председателства Европейския съюз и който е изправен пред предизвикателство за преизбиране през април, се опитва да се позиционира като ключова фигура на ЕС в преговорите с Русия.

През изминалата седмица той няколко пъти разговаря по телефона с Путин, а в неделя проведе 40-минутен разговор с Байдън.

Очаква се Макрон да се опита да придвижи напред спрения мирен план за разрастващия се конфликт с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна и може да отправи предложения към Русия за консултации по контрола на въоръженията и разширяването на НАТО.

Украинските "червени линии“

Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба заяви пред репортери, че Киев няма да отстъпи от "червените си линии" в конфликта, като се откаже от каквато и да е територия или се съгласи на преки преговори със сепаратистите.

"Украйна подхожда към този процес... с ясното разбиране за нашите "червени линии" и без никакво желание и готовност да направи каквито и да било отстъпки, които ще бъдат неприемливи за нас", каза той пред репортери в Киев.

Съединените щати поеха водеща роля в предупрежденията за инвазия, като през уикенда официални лица във Вашингтон се позоваха на разузнавателни оценки, според които Русия е засилила подготовката за инвазия.

Според официалните лица такава сила би била в състояние да превземе Киев в рамките на 48 часа и да убие до 50 000 цивилни граждани, 25 000 украински войници и 10 000 руски войници, както и да предизвика бежански поток от до пет милиона души, главно в Полша.

Преди разговорите между Шолц и Байдън Германия съобщи, че ще изпрати още до 350 войници в Литва, за да подпомогне укрепването на източния фланг на НАТО, след като САЩ изпратиха подобни военни сили.

Докато Шолц е във Вашингтон, външният му министър Аналена Бербок ще бъде на двудневно посещение в Киев заедно с колегите си от Чехия, Словакия и Австрия.

Самият Шолц ще бъде в Москва и Киев през следващата седмица за разговори с Путин и Зеленски.

В края на тази седмица се очакват и посещения в Москва на британските министри на външните работи и на отбраната. , АФП

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес