Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонският посланик в ООН ще подаде оставка, но сега е болен

08 юли 2024, 09:59 часа • 1239 прочитания

Македонският посланик в ООН Любомир Фръчкоски е готов да се оттегли от поста си, но в момента е в отпуск по болест, потвърждават от мисията, съобщава македонската Телма. 

"Не е проблем посланикът да се оттегли, когато не е "подходящ" за идеологията на новите власти", се посочва още в съобщението. 

Обвиненията към него

Припомняме, че вчера македонските медии съобщиха, че посланикът на Скопие в ООН Любомир Фръчкоски е бил извикан на консултации в Министерството на външните работи на Северна Македония заради финансови злоупотреби и неизпълнение на получените инструкции. ОЩЕ: Намирисва на международен скандал: Клати се столът на македонския посланик в ООН

Фръчкоски не е съгласен с тях

Мисията на три пъти публикува документи от Плащания на средства в бюджета, за които твърди, че напълно опровергават обвиненията срещу Фръчкоски. 

"Забележката на службите на МВнР, че посланикът е злоупотребил със служебна карта за самолетни билети до Македония е срамна и жалка. Посланикът имаше спешна медицинска интервенция в Македония и беше на погребението на починалия си брат - внезапни събития, които го принудиха временно да използва пари от мисията за самолетен билет, които, разбира се, възстанови тези дни от собствените си частни средства", добавят от мисията. 

Кой е Фръчкоски?

Проф. Любомир Фръчкоски заема длъжността посланик в централата на ООН от две години. Той е назначен с указ, подписан от бившия президент Пендаровски, след като преди това не получи зелена светлина за посланическо място във Вашингтон. Фръчковски е роден на 2 декември 1957 г. в тогавашна Югославия, но произхожда от големия български мияшки род Фръчкови, дал едни от най-значимите български дърворезбари през Възраждането. Въпреки това Фръчковски е един от най-големите поддръжници на македонизма. По информация на БГНЕС Фръчковски е бил щатен служител на тайните служби на Югославия. Той е бил министър на вътрешните и на външните работи в югозападната ни съседка и кандидат за президент от СДСМ през 2009 г. ОЩЕ: Проф. Фръчковски: Диалогът ни с България все още не е започнал сериозно

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес