Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонски медии с критики към Екатерина Захариева заради македонския език

23 октомври 2024, 11:04 часа • 860 прочитания

Българският кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева, чието изслушване предстои на 5 ноември, стана обект на критики в някои македонски медии.

Става въпрос за Pressingtv и "Република online", като авторът на двете публикации е един и същ - Игор Чавески.

Критиките към Захариева

"За Македония тя е интересна, защото беше начело на българската дипломация от 2017 до 2021 г., когато правителството на СДСМ и ДСИ направи най-големите отстъпки на източната съседка, последствията от които усещаме и до днес", пише авторът на статиите. 

Той отбелязва, че начело на българското МВнР Захариева е имала чести срещи с Буяр Османи и Никола Димитров. Според него на тях Екатерина Захариева директно обиди Македония и македонците, на което двамата й колеги са замълчали. 

Най-голямо притеснение у автора на материалите е изказването на Захариева, което е и българска позиция и историческата истина, че македонският език е западнобългарски диалект със сърбизми. ОЩЕ: Изслушват Екатерина Захариева в ЕП на 5 ноември

Къщите на Захариева

"Сред евродепутатите предизвика интерес фактът, че тя няма обяснение за произхода на парите, с които си купи къща в София и вила на Халкидики в Гърция по времето, когато беше министър на външните работи. Захариева беше свързвана и с още няколко афери, сред които и тази от 2018 г. за незаконно издаване на българско гражданство срещу парично обезщетение", пише още Чавески. 

Припомняме обаче, че Комисията по правни въпроси обяви, че не е открила конфликт на интереси при нито един от кандидатите и даде зелена светлина за начало на изслушванията. ОЩЕ: Politico: Четирите къщи на Екатерина Захариева повдигат въпроси в Европарламента

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес