Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа
Реклама
 

Македония може и да е "Централна балканска република"

31 май 2018, 16:29 часа • 5636 прочитания

Коалиционният партньор в правителството на Алексис Циплас, партията „Независими гърци“, не отстъпва от позицията си срещу съставно име и включване на термина Македония в него. От партията обявиха, че биха приели единствено названието „Централна балканска република“. 

Реклама

Заместник-министърът на земеделието Василис Кокалис, говорителят на партията Мадалена Пападопулу и заместник-председателят на парламента Димитрис Каменос , които са от „Независими гърци“, в отделни интервюта подчертаха, че не приемат термина Македония в името на съседната страна.

"Ние, “Независими гърци“, казваме „не“ на употребата на името Македония или производни думи, а предпоставка за всяко решение е конституционна ревизия, промяна на Конституцията, защото няма нито македонска националност, нито македонска идентичност, нито съществува македонски език и разбира решението да бъде „ерга омнес“, каза Мадалена Пападопулу пред гръцката телевизия "Скай".

Заместник-министър на земеделието Василис Кокалис също пред телевизия "Скай" каза, че до няколко дни ще се знае дали преговорите ще завършат със споразумение. Той отправи и критики към македонската страна. 

“Три пъти нарушиха временното споразумение от 1995 г. и се вижда как предпочитат имена, които имат иредентистка цел, както е Северна Македония, каквото е горна Македония“, каза Кокалис. Той допълни, че привържениците на съставно име, които са мнозинство сред политическите партии, но не са мнозинство от гръцкото общество, трябва да обяснят на гръцкия народ „защо от страна на Скопие са безкомпромисни“.

Един от заместник-председателите на гръцкия парламент, Димитрис Каменос, също от редиците на „Независими гърци“, заяви, че неговата партия, ако в парламента дойде име без термина Македония, би гласувала „за“, но в противен случай остават на тяхната позиция.

“Ако в името няма Македония, ако се нарича например „Централна балканска република“, със сигурност бихме го гласували“, каза Каменос пред телевизия "Скай". Той разкри, че има съмнения, че в парламентарната група на „Независими гърци“ може би има депутати, които биха подкрепили съставно име , и в този случай те трябва да напуснат партията.

По отношение на предстоящите протести, заместник-министърът на земеделието Кокалис обясни, че "политик се оценява според позицията и гласуването в парламента, а не от неговото присъствие на протестите". Докато съпартиецът му Димитрис Каменос каза, че ако има протест в Атина, той ще отиде.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес