Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лукашенко да пусне политическите затворници и да понесе отговорност: Резолюция в ЕП (ВИДЕО)

20 септември 2024, 12:22 часа • 493 прочитания

Европейският парламент прие резолюция с 549 гласа „за“, 21 „против“ и 37 „въздържал се“, с която призовава беларуските власти незабавно и безусловно да освободят всички политически затворници.

Членовете на ЕП изразяват изключителната си загриженост за положението на много политически затворници, които не са получавали известия от месеци, които имат сериозни здравословни проблеми или са подложени на изолация и изтезания.

Евродепутатите настояват беларуските власти да предоставят информация за тяхното положение и да им позволят достъп до адвокати, членове на семейството и Международния комитет на Червения кръст.

Още: Лукашенко: САЩ да си стоят зад океана. Нападението срещу Беларус ще е началото на Третата световна война

Стотици хиляди беларуси избягаха от режима

В резолюцията се подчертава и загрижеността на членовете на ЕП за 300 000 беларуси, които са били принудени да напуснат Беларус от 2020 г. насам и са изправени пред политическо преследване в чужбина.

Тези хора напуснаха страната, след като диктаторът Александър Лукашенко обяви смазваща победа на изборите, а преди това вкара в затвора или изгони зад граница всичките си политически опоненти, включително Светлана Тихановская. Международната общност обяви тези избори за фалшифицирани.

Членовете на ЕП призовават ЕС и неговите държави членки да засилят санкциите срещу физическите и юридическите лица, отговорни за репресиите в Беларус, и да работят за това режимът на Лукашенко да понесе отговорност за престъпленията си.

Още: Лукашенко се хвали с "жест на хуманизъм" - помилва 37 затворници, осъдени за екстремизъм

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес