Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любчо Георгиевски: Мицкоски атакува България, за да прикрие празненствата за сръбската окупация на Македония

25 септември 2024, 23:45 часа • 3747 прочитания

В крайна сметка стана ясно каква е била целта на политическото шоу с протоколните пропуски с Република България от страна на правителството и на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ. Всичко това бе направено с цел обществото да бъде дефокусирано и зад очите на гражданите на 22-ри септември да бъде отбелязана 108-та годишнина от битката край Каймакчалан. Това се казва в позиция на ВМРО-Народна партия на бившия македонски премиер Любчо Георгиевски, цитирана от БГНЕС.

Още: Николоски: Искането на оставката ми е намеса на България във вътрешните работи на Северна Македония

"Без нито едно македонско знаме, но с много сръбски знамена в присъствието на македонския вицепремиер и висши сръбски държавни ръководители бе отбелязана "окупацията на Македония". В официалните речи нито веднъж не бе споменато името на държавата домакин. В речите им десетина пъти окупацията на Македония бе определена като "освобождение", Каймакчалан бе наричан "вратата на Сръбското кралство", а Битоля като град от Сръбското кралство", се казва още в позицията на партията.

Още: Мицкоски: Въпроси от Средновековието и ултиматуми ни спират за ЕС

Трябва да припомним, че 11-та македонска дивизия се бореше срещу сръбската окупация на Македония, а за това никой не спомена. Очевидно правителството на ВМРО-ДПМНЕ продължава с традицията да чества Зебърняк както по времето на Никола Груевски когато самите ние чествахме окупацията на Македония, пишат още от ВМРО-Народна партия.

Още: "Властите в Скопие са като Путин в Украйна": Потомци на македонските българи искат помощ от САЩ и ЕС

"За ВМРО-Народна партия е много тъжно да вижда как правителството на ВМРО-ДПМНЕ е със счупен гръбнак и се отнася крайно недостойно към трагедията на македонския народ. Искаме да припомним, че дори по времето на бивша Югославия и Македония под ръководството на Лазар Колишевски не се честваше сръбската окупация и нас ни учеха, че това е било най-жестокият период за македонския народ, а тогавашната десница и левица определяше тогавашната държава като "затвор за народите", пише още в документа. 

Още: В Северна Македония си изпуснаха нервите, но нека да не "драскаме клечката"

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес