Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лондон със стотици милиони помощ за Украйна и призив: "Русия да плати за щетите"

13 юни 2024, 09:27 часа • 1314 прочитания
Реклама

Британският премиер Риши Сунак ще обяви двустранна помощ за Украйна в размер до 242 млн. паунда - т.е. около 309 млн. долара, за да се подкрепят непосредствените хуманитарни, енергийни и стабилизационни нужди на Киев. Целта на пакета е също така да се положат основите на дългосрочното икономическо и социално възстановяване на украинската страна.

Това обявиха от правителството на Обединеното кралство на 12 юни - в навечерието на срещата на върха на Г-7 в Пулия, Италия. Там ще е и украинският президент Володимир Зеленски.

Лондон се обяви за пореден път срещу руската агресия и отчете колко е пострадала критичната енергийна инфраструктура на Украйна през последните няколко месеца - заради масираните ракетни атаки на силите на Владимир Путин: Половината мощности за ток в Украйна вече ги няма: Зеленски.

Русия да плати за щетите, които нанася на Украйна

Приоритет за Риши Сунак по време на срещата на върха на Г-7 ще бъде "да работи с партньорите, за да се договори начин за използване на замразените руски активи в подкрепа на Украйна", обявиха от британския кабинет. От Франция пък издадоха, че споразумение вече има: Официално: Страните от Г-7 предоставят на Украйна 50 млрд. долара от замразени руски активи.

Снимка: Getty Images

Лидерите на Обединеното кралство и на Г-7 са категорични, че Русия трябва да плати за щетите, които нанася на Украйна. "Ще проучим всички законни начини, по които замразените руски активи могат да бъдат използвани в подкрепа на Украйна. Стойността на активите, държани в юрисдикциите на Г-7, е 285 млрд. долара", казаха от британското правителство.

Обединеното кралство беше първата страна, която въведе законодателство, изрично позволяващо да се запазят санкциите, докато Русия не плати за нанесените щети. Въведени бяха и нови правомощия да се принудят санкционираните лица и организации да разкриват активите, които притежават в страната.

Още: След нови санкции от САЩ: Руски банки почнаха да обезценяват рублата

Да минем от "колкото е необходимо" до "каквото е необходимо"

"Трябва да бъдем решителни и креативни в усилията си да подкрепим Украйна и да сложим край на незаконната война на Путин в този критичен момент. Обединеното кралство остава начело на международния отговор, както е било от самото начало. Ако искаме да сложим край на тази незаконна война, трябва да преминем от "колкото е необходимо" към "каквото е необходимо"", заяви Риши Сунак.

Лондон има ангажимент да изразходва 2,5% от БВП за отбрана до 2030 г. Наскоро Сунак обяви, че Великобритания ще изпрати най-големия досега пакет военно оборудване на Киев.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес