Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Литва: Русия разполага за постоянно балистични ракети в Калининград

05 февруари 2018, 18:03 часа • 4493 прочитания

Литва обвини Русия, че разполага балистични ракети, които могат да носят ядрени бойни глави в своя анклав Калининград на фона на влошаване на отношенията между Москва и Запада до нивата след края на Студената война, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

Русия вече изпрати ракети Искандер в региона на Калининград през 2016, разположен между Литва и Полша - и двете членки на НАТО - но само за военни учения.

Според президента на Литва Даля Грибаускайте този път ракетите се разполагат за постоянно.

Литовският държавен глава говори пред журналисти и предупреди, че това разполагане представлява опасност за „половината” европейки столици.

В неотдавнашен доклад разузнавателните служби на Литва заключават, че разполагането за постоянно е „неизбежно” и че Москва „вероятно ще го представи като отговор на мерките, предприети от НАТО”.

Припомняме, че миналата година НАТО разположи 4 многонационални батальона в Полша и балтийските републики за предотвратяване на потенциален руски авантюризъм, а американската армия изпрати противоракетна батарея „Пейтриът” за учения в Литва.

През юли 2017 г. вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс спомена възможността за разполагане на системата „Пейтриът” в съседна Естония.

Балтийските републики се надяват на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел през юли Алиансът да одобри засилване на капацитета за допълнителна въздушна защита за региона.

САЩ са на път да договорят продажбата на система „Пейтриът” на Полша, което също може да раздразни Русия.

Държавният департамент на САЩ заяви през ноември, че е уведомил Конгреса за одобряване на договор за 10,5 млрд. долара за първата продажба на усъвършенстваната система на Полша.

„Пейтриът” е система за мобилна въздушна защита, създадена да прихваща тактически балистични ракети, ниско летящи крилати ракети или самолети.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес