Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавров: В пробата от Солсбъри има вещество от западно химическо оръжие

14 април 2018, 20:13 часа • 5123 прочитания

Независима експертиза на използваното вещество при атентата срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри показвала, че в него имало следи от химическо оръжие, което било на въоръжение в САЩ, Великобритания и страни от НАТО. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

По думите му, експертизата била швейцарска и е направена от Швейцарския център по радиологични и химическо-бактериологични изследвания в град Шпиц. Тя е на база образци, изпратени им от ОЗХО и е завършена още на 27 март.

Лавров казва, че експертизата показала следи от веществото BZ, което било съставна част на химически оръжия втора категория съгласно Конвенцията за забраната на химически оръжия на ООН. BZ е неврно-паралитично вещество, което временно "нокаутира" човек, а токсичният ефект настъпва в разстояние на между 30 и 60 минути след прием. "Рецептата" за BZ била използвана за създаване на оръжия в САЩ, Великобритания и "други страни от НАТО", добави руският външен министър.

Лавров обаче посочи и, че в пробите имало вещество на отровен агент А-234 – агент, който Великобритания нарича „Новичок”, като агентът бил в първично състояние и в значителна концентрация. Освен това имало и отпадни продукти. Това вещество във висока концентрация водело до смъртносен изход и затова било подозрително, че предвид високата си волатилност т.е. бързия си разпад било в такава концентрация в пробата, която била взета, по мнението на Лавров, две седмици след покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му.

Припомняме, че според официалното заключение на ОЗХО използваното вещество при атаката срещу Скрипал е "изключително чисто" т.е. няма никакви примеси.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес