Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Курската АЕЦ: Сценарии и прогнози какво ще направи Украйна

29 август 2024, 10:21 часа • 1399 прочитания

Украйна няма интерес да причини авария с ядрени последици. Не би трябвало изобщо да се обсъжда възможността за поразяване на атомната централа, защото радиоактивното замърсяване ще засегне големи области, а ветровете никой не знае накъде ще духнат. Това каза ядреният физик проф. Георги Касчиев в ефира на Нова телевизия попитан има ли реален риск от ядрен инцидент в АЕЦ „Курск”.

Най-важното в случая - Курската АЕЦ няма нормалната защита на други централи (например Запорожката, която е окупирана от руснаците почти от началото на войната, както и на "Козлодуй"). Става въпрос за специален купол за реакторите.

"Ядрената карта се използва в две насоки. От една страна Русия заплашва с ядрено оръжие, но използва и реториката и за неконтролируема реакция в ядрената централа", посочи той и изрази мнение, че Украйна се опитва да постави Курската АЕЦ под контрол, за да използва този коз в преговори за Запорожката АЕЦ.

ОЩЕ: Шефът на МААЕ: Има опасност от ядрен инцидент в Курска област

По думите му, в случая с Курската АЕЦ няма да е като АЕЦ "Чернобил", тъй като няма да се случи такъв взрив, че да доведе до високотемпературен пожар и изхвърляне във високата атмосфера на радиоактивни вещества. "Но все пак в зависимост от евентуалните повреди има десетки сценарии, които показват, че силно радиоактивно замърсяване може да има на стотици километри от централата, особено в първите няколко седмици", обясни професорът. 

Какво представлява този ядрен обект?

Гигантският ядрен обект в област Курск е създаден през 70-те години на XX век. Тогава са пуснати два блока от типа на Чернобил, които са спрени през 2021 г. и в началото на тази година. Други два блока са пуснати в експлоатация през 80-те години, пак от същия тип Чернобил, които работят и до днес.

Касчиев каза, че работещите блокове са два. 4-ти блок е обявен за ремонт, вероятно заради превантивни мерки за безопасност от страна на Русия.

ОЩЕ: Руските внушения за украинска атака по АЕЦ "Курск" не спират - бил обезвреден касетъчен боеприпас

"Тези блокове нямат защитна стоманобетонна обвивка около съоръженията. Това е индустриално здание, което може да бъде поразено дори от артилерийски снаряд и не представлява особен проблем да се разрушат такива структури, които да доведат до повреда на радиоактивната зона и до изхвърляне на радиоактивни материали. В момента един от двата блока работи, защото другият е спрян за ремонт преди няколко дни, и той е по-опасен. Там обаче има и хранилище за отработено гориво, което също може да бъде поразено", обясни експертът.

По-вероятно според него е Курската АЕЦ да бъде "изключена" от ел. мрежата на Русия - например ако бъдат поразени далекопроводите, по които тя "изнася" ток или системата, доставяща вода за охлаждане. Припомняме, че в Запорожката АЕЦ основните далекопроводи бяха прекъснати и то след като се появи информация, че "Росатом" опитва да свърже централата с руската енергийна система, съответно да я откъсне от украинската.

Още след като украинската армия проби руската отбрана в Курска област, от Кремъл започнаха да текат "информационни опорни точки" за украински тероризъм спрямо АЕЦ "Курск". Пример за такава опорна точка е ВИДЕО как била свалена ракета с касетъчни боеприпаси в района на Курската АЕЦ - видеото няма геолокализация т.е. не са ясни координатите на заснетото (може да се види само от регистрирани потребители на "Х", които са логнати в профила си).

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес