Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кулеба призова Запада да изостави страховете си от ескалация на войната в Украйна

22 юли 2024, 00:51 часа • 1998 прочитания

„Западните съюзници трябва да изоставят страховете си от ескалиране на конфликта с Русия и да предоставят на Украйна помощта, от която се нуждае, за да сложи край на пълномащабната война“. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, съобщи „Киев Индипендънт“.

Ключови съюзници на Киев като САЩ и Германия, многократно са посочвали заплахата от ескалация като причина да не предоставят оръжия с голям обсег на действие.

Още: Зеленски: Не смятам Путин за особено умен (ВИДЕО)

„През последните две години и половина нищо не е навредило на военните усилия на Украйна повече от концепцията за контролирана ескалация“, каза Кулеба.

Той определи страха от ескалация като „ирационален“ и заяви, че доказателствата сочат, че по-голямата военна подкрепа за Украйна не е довела до ескалация с Русия. „Всеки трябва най-накрая да се освободи от този страх. Путин не се нуждае от никакви причини, за да предизвика ескалация. Вместо това ние трябва да поемем инициативата и да накараме Путин да се страхува от следващия ни ход, а не обратното“, подчерта топ дипломатът.

Още: На срещата на НАТО: Блинкен и Кулеба обсъдиха украинската защита

Кулеба беше категоричен относно вида на помощта, която би ускорила пътя на Украйна към победата над Русия. „Достатъчен брой батареи „Пейтриът“, достатъчен брой изтребители F-16, достатъчно количество артилерийски боеприпаси и достатъчна свобода за насочване към легитимни военни цели в Русия“, каза той.

За изборите в САЩ

Кулеба коментира президентските избори в САЩ през 2024 г., полско-украинските отношения, присъединяването на Украйна към НАТО и ЕС и историческия руски империализъм. По отношение на бъдещето на американската помощ министърът твърди, че Киев предлага „най-добрата сделка, която САЩ могат да получат в света“. „Всяка администрация на Белия дом трябва да има предвид, че Украйна е прозрачна по отношение на използването на оръжия и бързо ускорява вътрешното производство на отбранителни продукти, за да намали зависимостта си от чуждестранна помощ“, каза Кулеба.

Още: Кличко: "Зеленски е концентрирал твърде много власт, намирисва на авторитаризъм в нашия дом"

Той коментира възможността Доналд Тръмп да спечели президентските избори в САЩ през ноември по следния начин: „Ние ще работим с всяка администрация, която произлезе от вота на американския народ през ноември“.

Кулеба предложи и историческа перспектива за пълномащабното нахлуване на Русия и ролята на американската намеса. Той определи Будапещенския меморандум - споразумението от 1994 г., в което Украйна доброволно се отказва от ядрения си арсенал в замяна на гаранции за сигурност, като „стратегическа грешка“. „Поглеждайки назад, е ясно, че Русия, а не Украйна, трябваше да бъде разоръжена след края на Студената война“, каза той. „Бих могъл да твърдя, че днес САЩ ни дължат подкрепа за това, че преди години ни лишиха от ядрения ни защитен щит“, каза главата на украинската дипломация.

Още: Кулеба: Руснаците съсипаха 50% от енергийната ни система, всяка друга страна на наше място би се справяла по-зле

Той заяви, че историческото разбиране на империалистическите амбиции на Русия в Украйна е от решаващо значение. „Тази война не е започнала през 2022 г., дори не и през 2014 г. Нейните корени са много по-дълбоки и ако се разровим по-дълбоко, ще открием, че тя произтича от имперското отношение на Русия към други народи, особено към тези в съседство“, каза Кулеба.

„Много политически грешки можеха да бъдат избегнати, ако нашите партньори не гледаха на Украйна през призмата на Русия“, подчерта министърът, цитиран от БГНЕС.

Още: Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес