Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кулеба отива в Китай - ще търси подкрепа за справедлив мир

22 юли 2024, 13:21 часа • 1176 прочитания

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба ще посети Китай на 23 юли и визитата му ще трае три дни. Това ще е първото му пътуване до азиатската страна след началото на пълномащабната война, подпалена от Русия през февруари 2022 г., съобщи украинското външно министерство.

Кулеба ще търси мир с помощта на Пекин

По време на посещението украинският топ дипломат и китайският му колега Ван И ще обсъдят продължаващата война на Русия срещу Украйна, ролята на Пекин за постигането на справедлив и стабилен мир, както и украинско-китайските отношения, отбелязват от МВнР в Киев.

Преди това Кулеба и Ван се срещнаха през февруари на Мюнхенската конференция по сигурността в Германия.

Снимка: Getty Images

Още: Мир в Украйна: Зеленски е готов да говори с Путин и посочи условията (ОБЗОР - ВИДЕО)

Китайската помощ за Путин и украинските опити за пробив

Китай се позиционира като неутрален във войната, но същевременно задълбочи икономическите си връзки с Москва и подкрепи диктатора Владимир Путин срещу западните санкции.

Освен това Пекин се превърна във водещ източник на стоки с двойна употреба, които захранват руската отбранителна промишленост. Китай отрича да предоставя на Москва смъртоносна военна помощ, макар в някои западни издания да се появи информация за разработване на оръжия в полза на Руската федерация - например дронове, подобни на иранските "Шахед", според Bloomberg.

Още: Кулеба призова Запада да изостави страховете си от ескалация на войната в Украйна

Киев неведнъж е призовавал Китай да използва влиянието си над Москва, за да помогне за прекратяване на войната, но тези усилия до голяма степен са неуспешни. Пекин не взе участие в световната среща на върха за мир през юни в Швейцария. Президентът Володимир Зеленски упрекна Китай, че се е опитал да саботира срещата на върха, което предизвика упреци от страна на Пекин.

Китай предложи свой алтернативен мирен план, който да включва конференция, призната както от Киев, така и от Москва. Посланикът на Украйна в Сингапур - Катерина Зеленко - заяви през юни, че страната ѝ би обмислила участие, ако преговорите се основават на принципите на Устава на ООН и международното право.

Още: Как диктаторите се опитват да се скрият зад заклинания

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес