Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кризисна ситуация в Ставрополския край: Безводие мори хора и добитък (ВИДЕО)

26 юли 2024, 16:05 часа • 881 прочитания

„Е, ние не сме ли хора или какво? Нямаме ли нужда от вода? Те трябва да изпомпват вода поне веднъж на ден, за да имаме време да се изкъпем и да перем” , казват във видеообръщение хора от Ставрополския край. Те нямат с какво да се мият и да напоят добитъка си, а пациентите в местната болница ходят до тоалетната навън, предава ASTRA.

В село Весели вода няма от 9 юли, а в съседните две ферми от 4 юли. "Оттук нататък няма да има водоснабдяване",  казват местните и цитират ръководителят на района, според когото "населението тук е малко и селото се намира твърде високо".

Сега в селището е организирано само снабдяването с техническа и питейна вода, която не достига. „Страхувам се, че добитъкът ще умре“, казва една жителка.

Още: Пак молби към Путин: Помогни, дай ни вода (ВИДЕО)

Питейна вода се извозва до фермата веднъж на три дни, но тя не може да се пие, защото е мръсна.

Според съобщения в местните медии пациентите в областната болница на Ипатовски окръг ходят до тоалетна навън поради липса на вода. По-късно от Министерството на здравеопазването съобщиха, че ще доставят вода "за попълване на резервоарите на лечебното заведение".

По-рано жителите на няколко ферми записаха призиви към Путин и се оплакаха от смъртта на птици поради липса на вода. На хората отказали ремонт на водопровода, защото уж нямало пари за него.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес