Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Край аутобана в Германия: Какви удобства има за пътуващите

24 септември 2024, 21:21 часа • 650 прочитания

Цените на бензиностанциите по германските магистрали са много по-високи, отколкото в населените места. Но на магистралата не спираме само за зареждане с гориво, а и за да си починем, да похапнем или да ползваме тоалетна. На някои места има и детски площадки. Все по-голямо става и значението на зарядните станции за електрически автомобили край автомагистралите, които са друга причина хората да прекъсват за малко пътуването си.

Това са 10% от обектите в цяла Германия

Германският автомобилен клуб ADAC е тествал общо 40 подобни зони за почивка на 15 от най-дългите магистрали в Германия от април до юли 2024 година. Това са около 10% от всички подобни обекти в цялата страна.

Още: "Измамен и заблуден": Нож в гърба на Путин от най-близкия му съюзник в Близкия изток

Обектите са оценявани по пет критерия, които са най-важни за пътуващите по магистралите: оборудване, състояние и чистота на санитарните помещения, цени на храната в магазините на бензиностанциите и заведенията за хранене, нейното разнообразие, съоръженията на открито и тяхната достъпност без бариери, както и наличието на допълнителна инфраструктура, например зарядни станции за електромобили или детски площадки. Тези обекти са оценявани по 150-точкова система. Експертите са посещавали инкогнито всяка зона за обслужване общо четири пъти, за да се изключи влиянието на случайни фактори.

Зоните за почивка по магистралите: има какво да се желае

Нито едно от тестваните места за почивка на магистралите не получава най-добрата или най-лошата оценка. Само 8 от 40-те обекта са оценени като добри, 26 получават средна оценка, а 6 са издържали теста на косъм. Най-добре са се представили проверените места за почивка по магистралите в провинциите Бавария и Мекленбург-Предна Померания.

Друг важен извод от теста: все още има какво да се желае по отношение на комфорта за семействата с деца, на хората с ограничена подвижност и водачите на електрически превозни средства.

Още: Германия с рекорден брой бежанци

Приятната изненада

Състоянието на санитарните помещения като цяло е по-добро през тази година в сравнение с миналогодишното проучване. 90% от тях са били оборудвани с автоматични устройства за почистване на седалките. Критики има към някои платени тоалетни, в които не всички кабинки са били достъпни или напълно функционални. Експертите отбелязват също така, че за таксата от 1 евро би могло да се очаква и по-голяма чистота.

Храната - добра, но скъпа

Що се отнася до храната, експертите като цяло харесват избора на храни в заведенията за хранене край германските магистрали. Една четвърт от тях са оценени като „много добри“, а малко над половината - като „добри“. Шницели, наденички, чипс, както и детски менюта и вегетариански ястия се предлагат почти навсякъде. Почти половината от ресторантите са имали в менюто си тестени изделия. По отношение на храната много добро впечатление е направила провинция Долна Саксония, където край магистралите се предлага не само „стандартна“ храна, но и готвени ястия - например свинско със зеле или зелеви сарми.

Още: Германия няма да замрази износа на оръжие за Израел

75 процента от магазините на бензиностанциите по магистралите са оценени като „скъпи“ и „много скъпи“. Едно капучино на бензиностанция нерядко струва 5 евро, а пакет чипс - 7 евро.

Малко по-добре изглеждат нещата в ресторантите. В две трети от тестваните заведения цените са „изгодни“ или дори „много ниски“. Но в същото време оценителите регистрират големи разлики. Така например детско меню с пилешки хапки и безалкохолна напитка може да струва от 4 до 7 евро, шницел с пържени картофи - от 11 до 20 евро, а половин литър минерална вода - от 2 до 4 евро. Неприятно е и това, че както в магазините, така и в ресторантите често липсват поставени етикети с цени.

Защо някои не харесват проверките на ADAC

Автомобилният клуб ADAC провежда подобни проучвания в Германия редовно от 1999 г. насам и публикува резултатите на своя уебсайт или в списанието си Motorwelt. Не е тайна, че собствениците на магистрални обекти не са очаровани от подобни проверки и често ги критикуват. Известни са дори случаи, когато оценители на ADAC са били гонени от обекта.

Още: Стокооборотът между Германия и България възлиза на 12 млрд. евро годишно

Германският автомобилен клуб има 22 милиона членове. ADAC обаче се позиционира не само като надежден помощник на автомобилистите, но и като лобист на техните интереси. Той провежда различни тестове и прави класации, например за най-добрите гуми за сезона.

 

Източник: Дойче веле

Как Германия остана (почти) без оръжия

Полицейска операция след взрив в центъра на Кьолн (ВИДЕО)

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес