Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ковид предупреждение за Гърция: Какво ново

11 юли 2024, 07:52 часа • 3637 прочитания

Новият ковид вариант "Флирт" всъщност не е един, а група от варианти - това са подварианти на "Омикрон". Промяната на генетично ниво е в две аминокиселини (вирусът постоянно се променя в това отношение с цел да избягва имунния отговор на организмите ни, като според математически изчисления възможността да се променя преди "да свършат комбинациите" от киселини в протеините му (протеините са 4) обхваща комбинации от много големи числа, милиони и милиарди) - тази промяна е формирала групата подварианти, означавани с различни букви. Сега подвариантът, набиращ повече сила в Гърция, е LB. Това стана ясно от обяснение на проф. Ива Христова, ръководител на Центъра за заразни и паразитни болести.

По думите на Христова пред bTV, в Гърция няма бум на тежка заболеваемост в смисъл на разпространение на вируса - защото сега там има много хора, дошли на почивка, съответно всъщност се увеличава и броят на хората в самата страна. 475 приети в болница за миналата седмица като процент от общото не е много, като абсолютно число е по-значимо, каза тя: Ръст на болните от COVID-19 в Белгия

От казаното от нея излезе, че няма нещо по-особено във "Флирт" като симптоми и тежест на заболяването - поне засега това показват наблюденията, данни постоянно постъпват и се анализират: Изгубихме цяло поколение и не си научихме уроците от Ковид: Д-р Стойчо Кацаров в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Според Христова, в България си има заболеваемост, макар че официалната е много ниска - вероятно ще има увеличение. Тя обаче не изрази притеснение за евентуална криза, както беше от активните години на пандемията.

Още: Случаите на COVID-19 вече ще се съобщават веднъж седмично

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес