Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Косово обвини 45 души за терористичната атака в село Банска от 2023 г.

11 септември 2024, 16:07 часа • 580 прочитания

Косово повдигна обвинения на 45 души, свързани с терористичната атака през септември 2023 година, извършена от етнически сърби в село Банска в северната част на страната.

Тогава над 30 въоръжени нападатели нахлуха през границата, откриха огън и се барикадираха в манастир, а косовски полицай загина. Трима от нападателите бяха елиминирани, а останалата част от групата избяга в Сърбия. Сръбският президент Александър Вучич отрича Белград да има нещо общо с нападението.

Още: В ООН: Западът атакува Сърбия за нападението в Банска, Русия набеди Косово

Косовските власти непрекъснато водят дела срещу десетки обвинени в организирането на нападението. Сега 45-те души са обвинени в заплахи за конституционния ред, тероризъм и пране на пари, заяви прокурор Наим Абази, цитиран от БГНЕС.

Снимка: Getty Images

Още: Косово затвори два гранични пункта на границата със Сърбия

Кой е отговорен?

Косово от месеци призовава за екстрадирането на организатора на нападението - Милан Радойчич, който беше задържан за кратко от сръбските власти след атаката, а по-късно бе освободен.

Радойчич е косовски сърбин, влиятелен бизнесмен и приближен на Александър Вучич. Години наред той ръководеше партията "Сръбска листа" в Северно Косово, подкрепяна от Белград.

Радойчич сам призна, че е ръководил лично терористичната група през септември, но сръбските власти отказват да го екстрадират в Косово.

Още: Косовският президент: Вучич е наредил нападението в Банска, имаме доказателства

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес