Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Косово да получи статут на кандидат-член за ЕС, иска премиерът Курти

19 септември 2024, 17:48 часа • 636 прочитания

Косовският премиер Албин Курти поиска в Брюксел мерките на Европейския съюз да бъдат премахнати и на Косово да бъде даден статут на страна кандидатка за членство, съобщи „Коха“.

Курти участва в работния обяд с лидерите на Западните Балкани, поканен от председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Той заяви, че разширяването на ЕС, особено след руската военна инвазия в Украйна, е най-добрият отговор за всички онези, които заплашват мира и единството на Европа, пише БГНЕС.

В този контекст премиерът призова да се разгледа молбата на Прищина за членство в ЕС и да се даде на Косово въпросник и статут на страна кандидатка за членство, съобщиха от кабинета на министър-председателя чрез комюнике.

Още: 300 британски войници пристигат в Косово за съвместно учение с KFOR

Същевременно той е поискал да бъдат премахнати ограничителните мерки по отношение на Косово, които нарече несправедливи и нечестни.

По отношение на Плана за растеж Курти заяви, че Косово е една от първите страни, които са представили Програмата за реформи, като по този начин са показали ангажираността си с Плана за растеж.

Министър-председателят потвърди подкрепата за Берлинския процес, като е подчертал значението на пълното прилагане на четирите споразумения за мобилност, подписани през 2022 г. в Берлин.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес