Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Командващият украинските ВВС е освободен от длъжност

30 август 2024, 20:12 часа • 3722 прочитания

Главнокомандващият украинските ВВС генерал Микола Олещук е освободен от длъжност от украинския президент Володимир Зеленски. Това предават редица украински медии, а съответният указ (№600/2024) вече е качен на сайта на украинския президент.

От указа обаче не става ясно каква е причината/какви са причините за решението.

Припомняме, че само преди ден се разбра, че един от дарените от западни държави изтребители F-16 се е разбил, а пилотът му е загинал. Все още няма официално изявление каква е причината за катастрофата, но изтребителят е участвал в отблъскването на най-мащабната руска атака с ракети и дронове от началото на войната, като е свалил 3 руски ракети и 1 дрон: Украински изтребител F-16 се разбил преди дни?

По-рано днес Олещук побесня и нападна украинския депутат Марияна Безуглая, защото тя изказа предположение, че F-16 е свален от приятелски огън: Заради първата жертва F-16 в Украйна: Командващият украинските ВВС "насмете" украински депутат

Временно заместник на Олещук ще е генерал Анатолий Кривоножко. А Зеленски в крайна сметка коментира смяната така: Благодарен съм на всички, които се борят за Украйна. Същото важи за командването - трябва да се укрепим, да се грижим за хората, за всички наши бойци.

Самият Олещук също излезе с позиция, съвсем кратка: "Колкото и да ни е трудно, определено няма да се срамуваме", цитирайки бившия главнокомандващ украинската армия генерал Валерий Залужни, когото Зеленски също освободи от поста му и впоследствие Залужни стана посланик във Великобритания.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес