Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Командир на "Азов": Тази война ще е за дълго, всеки трябва да направи съзнателен избор

19 декември 2023, 10:21 часа • 2951 прочитания

"За съжаление много хора в Украйна и чужбина все още отказват да приемат безмилостната реалност такава каквато е" - тази война ще продължи с години. Това пише командирът на полк "Азов" подполковник Денис Прокопенко в профила си във Facebook.

"След почти две години от началото на пълномащабната инвазия на Русия, украинците все по-често си задават въпроса "докога ще продължи тази война?" Несигурността и вероятността боевете да продължат години наред оказват натиск върху цивилните, а понякога дори върху мотивираните военни", пише той. И продължава:

"Отговорът е прост: Русия никога няма да се откаже от геополитическите си цели и няма да пусне Украйна от сферата си на влияние. Войната ще продължи, докато не успеем да устоим. Всяко "примирие" или "споразумение" ще бъде поредната почивка за врага, за да натрупа ресурси за по-нататъшно напредване. (...)

Още: Украинците в България: Руски агенти готвят протест за край на войната от наше име

За съжаление много хора в Украйна и чужбина все още отказват да приемат безмилостната реалност такава каквато е. Някои хора се опитват да се убедят, че всичко в крайна сметка ще свърши от само себе си.

"Азов" е във война вече десета година. За нас всичко започна много преди 24 февруари 2022 г. През това време се научихме да не обръщаме внимание на умората и да не се поддаваме на отчаянието; осъзнахме, че може би не само младостта ни, но и целият ни живот ще премине по фронтовете на войната за независимост на Украйна; разбрахме, че нямаме друг път освен един - избран съзнателно.

Още: Командирът на "Азов" вече тренира, за да се върне на фронта (СНИМКИ и ВИДЕО)

Най-доброто лекарство срещу отчаянието, паниката или апатията, причинени от мисленето за времевите линии на тази война, е активното участие в историческите процеси, които се случват тук

Не знаем точния ден, месец или година, когато ще победим и ще можем да се върнем при семействата си. Но сме сигурни, че колкото и да продължава войната, до нас са надеждни братя, в сърцата ни любов към Родината, а в ръцете ни - оръжие. И всичко това няма да ни позволи да отстъпим: нито днес, нито след година, нито след десет години", пише Прокопенко.

Пак ни изпързаляха: Руските пропагандатори трети ден плачат заради Още7 освободените командири от "Азов"

Затова той призовава всички украинци, които все още не са се присъединили към отбранителните сили, да го направят съвсем съзнателно - било то с оръжие в ръка, било то в тила, помагайки на армията.

"Тази война е за дълго. Тя може да продължи години. От нас зависи какво правим всеки ден, за да приближим победата си", пише Денис Прокопенко.

Още: Върналите се в Украйна командири от "Азов": От днес отново се включваме в борбата (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес