Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой и защо простреля Роберт Фицо?: Говори журналист от Словакия

16 май 2024, 08:03 часа • 4090 прочитания

Има клип, в който мъжът, който простреля премиера Роберт Фицо, казва, че го вижда като заплаха за демокрацията в Словакия. Това заяви Виера Христовова, журналистка от държавната телевизия на Словакия по повод атентатора на премиера на Словакия. Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той 

"Това е 71-годишен мъж, който е пишел стихове и е бил противник на политиката, която води Фицо. След изборите през октомври и президентските избори държавата стана много разделена, насилието се чувстваше", обясни журналистката в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: Словашки журналист: Фицо не е бил добре охраняван по време на атентата

Тя разказа, че в момента в парламента продължава разговор за промяна на закона за телевизията, който опозицията възприемала като заплаха. 

Пропуски в охраната

"Щом се е стигнало до този инцидент, значи има пропуски в охраната. Когато такъв високопоставен обект отива някъде, трябва да се провери дали хората, които ще се съберат на мястото, не са заплаха. Групата е била крайно малка и е можело да се предприемат мерки. Трябва проучване и анализ, а явно това не е направено", коментира Иван Анчев, дипломат и експерт по международна сигурност.

Той обясни и че не е видял хора от службите, които да са сред тълпата и да се сливат с тях. „Три пъти да простреляш обекта означава, че той е бил открит, не е имало нужната охрана“, заяви експертът.

ОЩЕ: Керемедчиев: Атентатът срещу Фицо е общоевропейски симптом

Според него трябва да има две разследвания – за самия извършител и дали е имало поръчители.

Попитан кой според него би има интерес от тези събития, Анчев отговори, че безспорно терористични атентати от типа „самотен вълк“, какъвто вероятно е извършителят, са най-трудни за разследване. „Ако имаш определена организация, е доста по-лесно“, каза той.

„Има сили и извън Словакия, които биха имали интерес от разбъркване на ситуацията в страната. Възможно е даденото действие да е под чужд флаг – дадена държава да приписва този акт на друга“, каза още експертът.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес