Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кирило Буданов: Русия планира мощна офанзива в посока Суми

14 май 2024, 13:53 часа • 3496 прочитания
Реклама

Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов очаква, че след като украинските сили стабилизират фронта в Харковска област, Русия ще предприеме нова атака - в Сумска област.

Руските войски започнаха нова вълна от атаки на 10 май, като откриха нов фронт във войната, съсредоточавайки се главно върху пограничните селища в Харковска област. Там в момента е изключително напрегнато и беше предприета мащабна евакуация. На 13 май Генералният щаб на Украйна заяви, че Русия е постигнала „тактически успех“ в борбата за Вовчанск (Волчанск) - град само на няколко километра южно от руско-украинската граница: Руските доброволци се бият срещу руската армия: Новините от Харков (ВИДЕО).

Прогноза: Руската атака при Харков ще продължи още 3-4 дни

„Ситуацията е на ръба. С всеки изминал час ситуацията се придвижва към критична", заяви Буданов пред The New York Times. Той се е включил с видеовръзка от бункер в Харков, предава американското издание в материала, публикуван днес, 14 май.

Началникът на военното разузнаване на Украйна все пак смята, че руската атака в Харковска област ще продължи още три или четири дни и че украинските военни ще успеят да укрепят позициите си и да стабилизират фронта в региона.

Още: Украйна разкри мрежа заговорници, подготвящи убийството на Зеленски и Буданов (ВИДЕО)

После - натиск към Суми

След това се очаква руските сили да предприемат силен натиск в посока на Суми, град на около 140 км северозападно от Харков, пише NYT, цитирайки Буданов.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Все пак - в друго интервю - ръководителят на военното разузнаване заяви, че макар руснаците да са имали намерение да влязат в Сумска област, те са се отказали от този план поради трудности в Харковска област.

Думите му повтарят изказването на заместник-началника на военното разузнаване Вадим Скибицки, който предположи, че руската офанзива около североизточните Сумска и Харковска област може да започне в края на май или началото на юни: Тревога: Путин трупа сили за настъпление към Харков и Суми, но има ли достатъчно? (ВИДЕО).

Преди десетина дни украинският военен наблюдател и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, публикува свой анализ, в който също коментира темата с евентуална офанзива към Харков и Суми. Спрямо Сумска област такава все още няма, но Машовец беше предупредил, че руснаците струпват военна техника в Курска област и оттам бомбардират в посока Суми. Наблюдава се и повишена активност на руската военна авиация в района.

Още: Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Какъв е изводът - Машовец счита, че очевидно руснаците ще опитат операции на север и северозапад от Харков, но това ще са малки по мащаб акции с цел отвличане на вниманието и отклоняване на ресурси за защита от украинска страна. Защото 3700 нови войници за Русия там са крайно недостатъчни да се говори за мащабна операция както що се отнася до Харков, така и до Суми. "След като започне "ограничено настъпление" в района на Харков, врагът явно се надява със заплахата от "пробив към Харков" да привлече значителен брой части на украинската армия в Харковска област", казваше тогава Машовец - нещо, потвърдено и от украинските военни лидери.

Още: "Това ще промени ситуацията на фронта": Блинкен с обещание пред Зеленски

През последните месеци руските удари срещу Сумска област стават все по-опустошителни. На фона на засилените атаки украинските власти наредиха по-нататъшна евакуация от региона. Павло Величко - украински офицер, служещ близо до руската граница в Сумска област, заяви пред NYT, че не знае дали това означава нещо по отношение на потенциална офанзива на Москва. „Във всеки случай ние сме в пълна бойна готовност“, каза той.

По-рано Буданов заяви, че Украйна трябва да очаква да се сблъска с подновена руска офанзива в края на пролетта или началото на лятото.

Още: Буданов: През май ще се изправим пред трудна ситуация, но не и пред Армагедон

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес