Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипър ще ускори търсенето на газ

21 май 2019, 20:50 часа
Реклама

Кипър ще ускори търсенето на газ, каза министър във вторник, след като Турция обяви плановете си да извърши собствен сондаж във водите на средиземноморския остров.

Реклама

"Дейностите в ИИЗ на Кипър (изключителна икономическа зона) продължават. През следващите 24 месеца са насрочени осем сондажа. Шест проучвателни и два потвърдителни", каза министърът на енергетиката Йоргос Лакотрипис пред репортери, предаде БГНЕС.

Сондажът се очакваше да започне до края на тази година или началото на 2020 г., каза той, без да уточнява къде и дали ще участват чужди компании.

Турция, която твърди, че такова проучване лишава кипърското турско малцинство от възползване от природните ресурси на острова, обяви намерението си да започне сондажи край Кипър до 3 септември.

В понеделник Европейският съюз призова Турция да прояви сдържаност и да зачита суверенните права на Кипър, член на ЕС, по отношение на енергийния спор.

Съединените щати, Израел и Египет също застанаха срещу навлизането на Турция в изключителната икономическа зона на острова.

Турция твърди, че сондира в континенталния си шелф и спазва международното право.

Анкара не признава кипърското правителство, което тя счита за изключително кипърска гръцка администрация.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес