Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипър ще се бори срещу незаконните сметища

30 юни 2024, 08:18 часа

В Кипър започва план за справяне с незаконните сметища, за чието изпълнение правителството отпуска 1,5 млн. евро за тази година, предаде БНР.

Реклама

Още: Горещата вълна в Кипър взе първата си жертва

Глобите за нарушителите

На нарушителите, които замърсяват с безконтролно изхвърляне на отпадъци, ще бъдат налагани глоби до 20 000 евро. Инициативата „Кипър без боклук“ /Wastefreecyprus/ и кампанията за изчистване на острова целят премахването на всички нерегламентирани депа, отбеляза министърът на земеделието и околната среда Мария Панайоту, обявявайки началото им.

Незаконното изхвърляне на отпадъци в Кипър се увеличава, непрекъснато се създават нови неразрешени сметища, а запалване на такива места причини някои от големите пожари през юни, посочи министърът.

Незаконните сметища в Кипър се увеличават

Представената нова рамка за действия за ефективно справяне с тези явления ангажира широк кръг участници – министерства, общини, полиция, неправитествени организации. Местните власти ще бъдат финансирани от правителството за премахване на незаконните сметища, като след това площите ще бъдат залесени. 

Освен предвидените за тази цел в бюджета 1,5 млн. евро, общините, попадащи в рамките на мрежата „НАТУРА 2000“, могат да получат допълнително по 250 000 евро от европейски фондове. С финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде разширена мрежата от „зелени точки“, като целта е тя да покрие страната до 2027 г.

Още: Правителството на Кипър актуализира държавния бюджет

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес