Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев се готвел да взриви мръсна бомба по Курската или Запорожката АЕЦ: Руски твърдения

16 август 2024, 22:50 часа • 3414 прочитания

Тази вечер, 16 август, в руското информационно пространство е пълно с твърдения, че украинските въоръжени сили се готвят да взривят мръсна ядрена бомба, като вероятните им цели щели да бъдат складовете с отработеното ядрено гориво в Курската и Запорожката АЕЦ.

Твърдението тръгна от военния кореспондент Марат Хайрулин, който оповести това в канала си в Telegram, позовавайки се на източници. Подеха го масово руските медии. Конкретно, например, контролираната от Кремъл РИА Новости го цитира, като допълва, че тази информация била потвърдена от неин източник в руското силово министерство.

Хайрулин дори твърди, че специалните бойни ядрени глави били вече доставени в град Желтие Води в Днепропетровска област, в предприятието "Източен минно-обогатителен комбинат". Освен това призовава тази информация да бъде "максимално споделяна", защото "врагът е отчаян и готов на всичко".

Още: МААЕ не откри никакви данни за "мръсна бомба" в Украйна

Той призова информацията да се приеме сериозно "на фона на агонията на украинския режим и, което е по-важно, на Запада зад него".

Украйна не е коментирала официално. 

Още: Кулеба: Руската версия на „мръсната бомба” е отчаяна молба за разговор

Директорът на украинския Център против дезинформацията Андрий Коваленко заяви, че вероятно Русия подготвя ядрена провокация, в която да обвини Украйна.

Още: САЩ предупредиха Русия за тежки последици, ако използва „мръсна бомба"

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес