Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кейт Бланшет пред Европейския парламент: Бежанците търсят спасение, а срещат агресия (ВИДЕО)

09 ноември 2023, 13:37 часа • 2352 прочитания

"Не съм сирийка, не съм украинка, не съм от Йемен, не съм афганистанка, не съм от Южен Судан, не съм от Израел или от Палестина. Не съм политик и дори не съм експерт. Но съм свидетел." Така започна изявлението си актрисата Кейт Бланшет пред Европейския парламент на 8 ноември. Тя говори в Брюксел в ролята си на посланик на добра воля на Агенцията на ООН за бежанците.

В речта си Бланшет призова Европейския съюз да засили подкрепата си към бежанците и приемащите страни и да гарантира, че политиката му "се фокусира върху тяхната защита, а не върху укрепването на границите".

Ужасът на войната и бежанците

"В последните няколко седмици всички ние наблюдаваме с ужас продължаващото насилие в Израел и Газа. Конфликтът взе и продължава да взима хиляди невинни жертви. По-рано тази седмица много хуманитарни организации се обявиха за незабавно прекратяване на огъня и незабавно освобождаване на всички цивилни, държани за заложници. Докато тези събития разбираемо доминират в новините, това далеч не е единственото място по света, на което се случва насилие. И там не са единствените невинни, загубили животите си.", каза Бланшет, която бе аплодирана от европейските депутати.

Още: ЕП осъди атаката на "Хамас" срещу Израел

"Война се води в Украйна, война има в Судан и вече милиони хора бяха принудени да бягат от домовете си. В последно време разбрахме за нарастващо насилие в Етиопия, Афганистан, Сахел и много други", каза актрисата и допълни: "Във всеки един случай невинни хора страдат. И невинни хора са принудени да бягат, за да спасят живота си."

Кейт Бланшет обърна внимание на огромния брой хора, които търсят спасение в различни точки по света, но срещат нежелание да бъдат приети, отблъскване и дори нова агресия. Тя уточни, че много голяма част от бежанците остават близо до родните си страни с надежда да се завърнат в домовете си. А онези, които се насочват към Европа, срещат съмнения и студено отношение. Бланшет разказа, че се е срещала с много бежанци и е чула техните истории. "Бежанците, с които се срещнах, са в състояние на шок: шок от онова, което са видели и преживели, шок от това, че са изгубили всичко и трябва да изграждат живота си отначало. Става дума за жените, които не са застрашени от бомби и куршуми, а от ужасяващи сексуални престъпления. За децата, които са изгубили не само домовете си, но и бъдещето. И за младите мъже, които често са демонизирани, но видимо са травматизирани от физическото насилие и унижението, което са преживели."

"Трябва да разберете, че никой не поставя децата си в лодка, освен ако водата не е по-безопасна от сушата", каза още носителката на "Оскар". "Сложните ситуации изискват сложни решения. Изискват диалог, изискват колаборация, не слогани", каза още Бланшет и отправи искания към Европейския парламент, които включват изготвяне на модел за инвестиране във възможности и решения за страните, в които има войни, целенасочена битка с дезинформацията и защита на истината.

След края на изказването на Кейт Бланшет евродепутатите изпратиха актрисата на крака и с дълги аплодисменти.

Още: Кейт Бланшет: "Не лишавайте бежанците от гражданство"

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес