Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Като затвор: Имиграционни центрове във Великобритания

08 февруари 2024, 10:18 часа
Реклама

Нов доклад призова властите на Обединеното кралство да направят редица подобрения в центровете за задържане на имигранти, включително условията при задържане и проблемите с персонала, предаде Euronews.

Центровете в Обединеното кралство все още имат да извървят дълъг път, се казва в доклада на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията (КПИ). По време на посещение в страната между март и април 2023 г. комитетът отбеляза няколко проблема, свързани с несигурността относно това колко дълго да бъдат задържани мигрантите, „подобните на затвор“ условия в центровете и лечението на тези, които показват симптоми на психични заболявания.

Правителството на Обединеното кралство разкритикува доклада, заявявайки, че не „припознава много“ от съдържанието му. (Отговорът може та прочетете тук) Докладът предлага набор от препоръки за Downing Street, който в момента се опитва да прокара спорния си законопроект за депортиране на търсещи убежище в Руанда през Камарата на лордовете.

Обединеното кралство трябва да въведе срок за задържане на хора съгласно имиграционното законодателство, тъй като незнанието от продължителността на задържането има отрицателно въздействие върху хората, се казва в доклада. В момента Законът за имиграцията на Обединеното кралство от 1971 г. не установява срок за задържане. Това означава, че хората могат да прекарат шест месеца и дори година или две в ареста, казва Хю Четуинд, изпълнителен секретар на КПИ, пред Euronews.

Още: Макрон след спорен имиграционен закон: Франция ще продължи да приема чужденци

Съоръжения наподобяващи затвор и лоша вентилация

КПИ посети четири центъра за задържане, разположени в цялата страна. Според доклада центровете за задържане като цяло са добре оборудвани. Някои стаи включват телевизори, шкафове с ключалки, кът за сядане и прозорци, които могат лесно да се отварят. И все пак комитетът реши, че 2 от центровете за задържане са подобни на затвори и „не са подходящи за задържане на хора“.

Снимка: Getty Images (Снимката е илюстративна от мигрантски център в Англия)

Още: Швеция ограничава социалните помощи за неевропейски имигранти

Въпреки че единият се опитва да създаде по-добра среда чрез включване на стенно изкуство, трябва да се положат повече усилия, казва от КПИ. Някои хора съобщават за главоболие в центъра поради липса на вентилация в килиите, а комитета съобщава за мухъл. Делегацията получи и оплаквания относно храната и в четирите центъра. Притесненията са свързани с неадекватни порции и лошо качество. Няма данни за физическо малтретиране от служители върху задържаните лица, се казва в доклада. Това показва, че хората, работещи в съоръжения, като цяло са подкрепящи и имат добри отношения с всички. И все пак в другите два центъра има предполагаеми съобщения за обиден език от членове на персонала. В единия от тях, КПИ отбеляза моменти на „пренебрежително поведение и липса на ангажираност“ от персонала.

Хората в центровете за задържане имат добър достъп до екипи за психично здраве, съобщи КПИ. Но се казва, че прехвърлянето на пациенти с „тежки симптоми на психично заболяване“ в психиатрична болница остава проблем.

Докладът, също така, показва загриженост относно процесите за депортиране на чужденци, извършили престъпления в Обединеното кралство, като установява, че те са били „заключени 23 часа на ден в килиите си при лоши условия с малка възможност за извеждане, което може да се равнява на нечовешко и унизително отношение“.

В отговор правителството на Обединеното кралство заяви, че „не припознава голяма част от съдържанието на този доклад“, тъй като „не отразява точно важната работа, която предприемаме, за да гарантираме безопасността и благосъстоянието на хората, за които се грижим“. Те твърдят, че Обединеното кралство отдавна е изпълнило задълженията си за правата на човека.

Източник: Пълният доклад

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес