Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Канада обяви голям военен пакет за Украйна, Киев с още един договор за сигурност

11 юли 2024, 10:28 часа • 808 прочитания

Канада обяви военен пакет на стойност 500 милиона канадски долара (около 367 млн. щатски долара) за Украйна по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

"Днес заедно с министър-председателя на Канада обсъдихме отбранителните нужди на Украйна и координираното сътрудничество в рамките на коалицията от изтребители", написа украинският президент Володимир Зеленски в X.

Той и премиерът Джъстин Трюдо се фокусираха и върху разширяването на мисиите за обучение на украински пилоти и допълнителните възможности за обучение с използване на канадски летателни симулатори. Не се споменава какво точно влиза в пакета от половин милиард канадски долара.

Още: Сикорски: Няколко хиляди доброволци вече са се записали в украинския легион в Полша

Предишната помощ на Отава

По-рано Канада обеща 52,4 млн. канадски долара (38,1 млн. щатски долара) помощ по време на световната среща на върха за мир в Швейцария.

В началото на юни канадското правителство обяви санкции срещу 11 руски физически лица и 16 юридически лица, за които се предполага, че са участвали в дейности, подкрепящи руската инвазия в Украйна.

Още: Официално: НАТО обяви пътя на Украйна към Алианса за "необратим"

Споразумение за сигурност с Люксембург

В същото време Киев подписа 22-ото си споразумение за сигурност със западен партньор - в случая това е Люксембург. Страната подкрепи членството на Украйна в ЕС.

Зеленски и министър-председателят на Люксембург Люк Фриден подписаха във Вашингтон двустранното споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и дългосрочна подкрепа.

Документът се състои от 20 глави, очертава военната помощ на Люксембург за Украйна през следващите 10 години, като се запазва същото ниво на подкрепа като сега. През тази година Люксембург предоставя на Украйна 80 милиона евро.

Подчертава се и ролята на Люксембург за укрепване на информационните способности на Украйна и за предоставяне на подкрепа в областта на сателитните технологии, разузнаването и наблюдението.

"Благодаря на Люксембург за това, че избра справедливостта и мира", написа Зеленски в профила си в X.

Още: Главчев във Вашингтон: Украйна може да разчита на нас в справедливата си битка срещу Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес