Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво значи победа за Украйна: Зеленски за войната, мобилизацията, ПВО, Путин и САЩ (ВИДЕО)

19 декември 2023, 19:53 часа • 10633 прочитания

Не, няма постепенно да стигнем до точка, в която да загубим войната. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски на голяма пресконференция, много подобна на т. нар. "Директна линия" на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

За разлика от прескоференцията на Путин обаче, тук въпроси задаваха журналисти от цял свят – всякакви въпроси: Критичните въпроси към Путин в директната му линия - без отговор (СНИМКИ и ВИДЕО)

Войната

"Бяхме във възможно най-трудната ситуация, почти напълно окупирани – поне централните региони, логистиката, пътища, жп линии, доставки на храна ... Пълна блокада, но се справихме. Сега ситуацията е различна", подчерта Зеленски. Той изрази увереност и, че "САЩ няма да ни предадат" що се отнася до американската (военна) помощ.

Същевременно Зеленски каза и друго - че ако Доналд Тръмп стане президент на САЩ, той със сигурност ще има различна политика. "Ако политиката на следващия президент, който и да е той, е различна по отношение на Украйна, по-студена или по-икономична, мисля, че тези сигнали ще окажат много силно влияние върху хода на войната", каза украинският президент.

На въпрос какво за Зеленски означава победа, той беше категоричен – връщането на всички окупирани от руснаците земи. По думите му, липсата на въздушно превъзходство и липсата на достатъчно боеприпаси са повлияли на украинската контраофанзива. Зеленски каза и, че никой не може да каже кога ще свърши войната: "Путин каза, че целите на Русия във войната не се променят – значи не иска мир", коментира Володимир Зеленски каква е перспективата за реални мирни преговори.

Още: Путин: Ще има мир, когато постигнем целите си (ВИДЕА)

Конкретно за мобилизацията в Украйна, украинският президент посочи, че генщабът е предложил мобилизация на още 450 000 – 500 000 души. Това ще струва 500 млрд. гривни. Искам да видя изчисленията на правителството за това. Ще има подробен план от военните и той ще бъде предаден на украинския парламент, за да го обмисли, каза Зеленски. И обеща, че няма да подпише за мобилизация на жени, но уточни, че ако има достатъчно аргументи да се свали възрастта за мобилизация от 27 години на 25, то ще го направи. В момента в Украйна ако си под 27 години, може да влезеш доброволно в армията - но няма да те мобилизират.

Мобилизацията в Украйна: Идеите, които се очертават като закон

ПВО на Украйна

Зеленски изрично заяви, че няколко нови системи "Пейтриът" (Patriot) ще защитват украинското небе. "Няма да кажа колко точно, но ставаме по-силни с всеки месец", увери Зеленски, който на въпрос на Spiegel призна, че една от новите системи "Пейтриът" ще дойде от Германия. Украинският президент добави, че ще има и нови ПВО системи NASAMS.

Украинският президент каза и, че малка част от отвлечените от Русия украински деца са върнати, като изтъкна помощта на Катар в това отношение.

Още: Цените на ракетите за западното ПВО на Украйна и защо С-400 е особено опасна

Гръм в Краснодар

Според руските информационни канали в Телеграм (Baza и Mash – част от информационната мрежа на Кремъл), в Краснодар е имало силни взривове. Mash съобщава за 5 такива, но и двата канала в един глас твърдят, че това били звуци от преминаване на звуковата бариера от самолет. Дали е това или ПВО – тепърва може би ще стане ясно:

Още: Като Северна и Южна Корея: Сценариите пред Украйна за край на войната

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес