Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как така удариха много важно руско военно летище? Популярен руски военен канал критикува (ВИДЕО)

09 юни 2024, 08:54 часа • 7091 прочитания

Поредната дръзка и явно постигнала успех украинска операция с етикет "атака с дронове" срещу важен руски военен обект предизвика и поредни критики от страна на видни руски военни канали в Телеграм. Става въпрос за успешния удар по руското военно летище в Моздок, Северна Осетия, отново на над 1000 километра разстояние от Украйна: Украински дронове удариха руско военно летище чак в Северна Осетия: Операция на ГУР (ВИДЕА)

Начело с критиките е "Рибар" - каналът е създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, който е лично награждаван от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Този източник е най-популярният сред руските военни канали в Телеграм. "Рибар" буквално казва следното: "Дейностите на това летище се наблюдават от сателитна група на НАТО от декември 2022 г. Най-вероятно врагът е изучавал маршрутите на авиацията, вероятно избирайки най-доброто време за удар в най-неподходящия момент за руската армия. Това отново повдига въпроса за защитата на ценни самолети със съответните конструкции (хангари), които да ги спасят най-малкото от фрагменти от паднали или свалени вражески дронове".

Казаното от канала е заради конкретната информация, която той посочва - въпреки официалните данни за унищожаване на 3 дрона, на снимки, разпространявани в Интернет, се виждат 6 двигателя, вероятно от украинския модел дронове "Люти". С други думи, не всичко използвано за атаката е свалено от руската ПВО.

Какво има на летището в Моздок

Руското военно летище в Моздок, в Северна Осетия-Алания, е дом на руски стратегически бомбардировачи Ту-22М3 и изтребители МиГ-31К. С този модел "МиГ"-ове се изстрелват ракетите "Кинжал". Сателитни снимки от април, 2024 година, показват наличието на Ту-22М3, като изглежда част от тях са примамки:

Още: Русия пак "свали" ATACMS: Огън изгаря летище "Белбек" там, където са руските военни самолети (САТЕЛИТНИ ДАННИ)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес