Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жегите в Румъния взеха жертва

19 юли 2024, 10:44 часа • 710 прочитания

Продължаващата повече от седмица нова гореща вълна с катастрофални последици удари страните от Източна Европа, Гърция и страните от Средиземноморието, съобщава Франс прес.

ОЩЕ: Катастрофални горещини: Пресъхна най-голямото солено езеро в Сърбия

Какви са последиците от горещините?

В Румъния от 7 юли е в сила тревога за опасни горещини. Прекъсванията на електрозахранването в страната се увеличават заради повишеното използване на климатици по време на гореща вълна.

45-годишен мъж почина от жегата в град Ботошани, Североизточна Румъния, съобщиха от румънското здравно министерство.

На 10 места беше отчетен нов рекорд при нощните горещини, като термометърът остана над 27 градуса.

В някои региони на Гърция повече от 10 дни температурите надвишават 40 градуса по Целзий. Горещините са толкова силни, че Акрополът, най-посещаваното място в тази страна, трябваше да бъде затворен за няколко часа.

ОЩЕ: Заради екстремните горещини: Пак затварят Акропола

В историческия център на Атина в четвъртък туристите търсеха сенчести места с бутилки вода в ръка.

Хиляди хектари изгоряха в Република Северна Македония, Албания и България, където в четвъртък беше в сила червен код с очаквани 43 градуса.

Какво предупреждават климатолозите?

„Жителите на европейските градове ще трябва да адаптират не само инфраструктурата си, но и поведението си, за да се справят с по-интензивни горещи вълни в бъдеще“, подчертава Хана Клоук, климатолог от Редингския университет. "В бъдеще може да е почти невъзможно да излизате в определени дни", казва тя, цитирана от БТА.

Горещите вълни стават все по-вероятни с изменението на климата, обясняват експерти по климата към ООН. Европа е континентът, който се затопля най-много. Температурите там се повишават два пъти по-бързо от средните за света, отбелязват климатолозите.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес