Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ядрен терор в действие: Руски дрон е прелетял ниско над още една украинска АЕЦ

26 септември 2024, 13:11 часа • 808 прочитания

Русия продължава да заплашва сигурността на украинските атомни електроцентрали. През нощта на 25 септември е бил регистриран поредният полет на дрон на критично малка височина в близост до промишлената площадка на АЕЦ "Ровно".

Атомната електроцентрала се намира в Ровненска област, Северозападна Украйна - близо до границата с Беларус.

"За пореден път руските войски представляват заплаха за ядрената безопасност на украинските атомни електроцентрали", обявиха от държавния оператор "Енергоатом", съобщавайки новината.

Компанията "информира съответните институции за всеки подобен факт, защото никой няма право да нарушава принципите на ядрената и радиационната безопасност", заявиха още от "Енергоатом".

Снимка: iStock/Guliver, илюстративна

Повтарящи се случаи - Русия плаши с удар по ядрен обект

Това не е първи подобен случай през последните дни. През нощта на 22 срещу 23 септември е било регистрирано прелитане на руски дрон в близост до промишлената площадка на Хмелницката атомна електроцентрала в Хмелницка област на Украйна: Русия пак плаши - симулира атака по ядрена мощност.

Изстреляният "Шахед" е променил траекторията си, приближил е площадката, след което се е върнал по основната си линия на движение, казаха тогава от "Енергоатом" и определиха случващото се като "енергиен терор".

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че Киев разполага с доказателства, че Русия планира да атакува три украински АЕЦ.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес