Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Изтребители за Украйна - това е държавна измяна": Фицо поиска разследване на бивш министър

21 юни 2024, 17:25 часа

Словашкото правителство, ръководено от Роберт Фицо, е поискало от полицията в страната да разследва бившия министър на отбраната Ярослав Над за това, че е дарил изтребители и система за противовъздушна отбрана на Украйна, за да ѝ помогне да се защити от руската инвазия.

Реклама

Новият кабинет под ръководството на Фицо от партия SMER направи рязък завой в политиката си, след като пое властта през октомври 2023 г., и спря всякакви военни помощи за Украйна, въпреки че разреши търговските доставки да продължат.

Още: Либералната опозиция победи Роберт Фицо на евроизборите в Словакия

Какво даде бившето словашко правителство на Киев?

Миналата година предишното словашко правителство дари на Украйна дузина изтребители МиГ-29 руско производство, които Словакия беше приземила и повечето от които не бяха в експлоатация. Даде на Киев и системата за противовъздушна отбрана KUB.

Сега предстои страната да получи поръчаните по-рано изтребители F-16, които да заменят МиГ-овете.

Още: F-16 ще защитават Харков от руските бомби: Летният план на Украйна

"Над предаде Словакия"

"Даряването на системата за противовъздушна отбрана изложи на риск словашкото въздушно пространство и застраши гражданите", заяви Игор Мелихер - държавен секретар в Министерството на отбраната и член на управляващата партия SMER.

Снимка: Getty Images

"Убеден съм, че Над предаде Словакия", заяви той на брифинг на 21 юни, излъчен на живо във Facebook и цитиран от "Ройтерс". "Министерството на отбраната подава наказателна жалба по подозрение в извършване на престъпление саботаж или държавна измяна, злоупотреба с власт и неизпълнение на фидуциарни задължения".

Ярослав Над отхвърли обвиненията и заяви, че би взел същото решение отново.

Един от аргументите, които Мелихер използва, е, че правителството е управлявало, докато е било в качеството си на служебно, и следователно е имало ограничени правомощия да взема външнополитически решения.

Откакто дойде на власт, кабинетът на Роберт Фицо премахна специалното звено на прокуратурата, което се занимаваше с корупция, смени ключови полицейски служители и предприе стъпки за подмяна на ръководството на обществените медии.

Още: Парламентът на Словакия подкрепи спорен план за преструктуриране на общественото радио и телевизия

Припомняме, че Фицо беше прострелян и откаран в болница в тежко състояние, но оцеля и се възстановява. Според него атентатът е бил по политически причини: Роберт Фицо: Прощавам на стрелеца, но опозицията се опита да ме убие по политически причини (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес