Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Изтеглянето на руснаците е реалистичен сценарий": Киев отвърна на чешкия президент за украинските земи

25 септември 2024, 11:32 часа • 1110 прочитания

Министерството на външните работи на Украйна заяви, че пълното изтегляне на руските войски от всички окупирани територии е необходимо за „справедлив и траен мир“. Това е отговор на думите на чешкия президент Петр Павел, който каза, че в Киев трябва да бъдат „реалисти“ за постигането на тази цел.

Още: Президентът на Чехия: Киев трябва да приеме, че някои територии ще останат под руски контрол

В интервю за The New York Times, публикувано на 23 септември, Павел заяви, че „временната“ окупация на някои украински територии от Русия ще е най-вероятният краен резултат от пълномащабната инвазия. „Да се говори за поражение на Украйна или за поражение на Русия, това просто няма да се случи. Така че краят ще бъде някъде по средата“, каза той и добави, че Киев трябва да приеме как някои територии ще останат под руски контрол.

Още: Ердоган: Турция е готова на всякакви стъпки за край на руско-украинската война

Реакцията на Украйна

В свое изявление, в което Петр Павел не се споменава поименно, Министерството на външните работи на Украйна заявява, че не може да има „междинни решения“, а пълното изтегляне на руските войски е „реалистичен сценарий“.

„Изтеглянето на руските окупационни сили от суверенната територия на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници е една от задължителните точки от Формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски“, добавят от МВнР в Киев. „Тази и други разпоредби на формулата ще гарантират всеобхватен, справедлив и траен мир не само за Украйна, но и за целия европейски континент и света".

Още: Тръмп обяви, че ще "извади Америка" от войната в Украйна (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

От края на август Русия контролира около 27% от територията на Украйна, заяви междувременно Зеленски. Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област са под частичен контрол на руските войски, а режимът на диктатора Владимир Путин ги анексира с фалшиви референдуми. Москва контролира и целия полуостров Крим, след като нахлу там през 2014 г.

През юни тази година Путин призова украинските войски да напуснат тези територии като условие за мирни преговори - предложение, което беше отхвърлено от Украйна по съвсем разбираеми причини.

Още: Зеленски: Имаме доказателства, че Русия планира да атакува 3 украински АЕЦ

Петр Павел с нов коментар

След изявлението на украинското МВнР Павел отговори, че преди това е „предупредил срещу нереалистичните очаквания“. „Никога не съм поставял под съмнение, че трябва да подкрепим Украйна във възстановяването на териториалната ѝ цялост, че това е крайната цел. Просто трябва да бъдем реалисти по отношение на времевия хоризонт и разходите за постигането на тази цел“, заяви той пред журналисти в Ню Йорк, където се провежда сесия на Общото събрание на ООН (цитиран от Kyiv Independent).

„Да победиш Русия в Украйна с цената на убийството на половината украинско население, вероятно не е победа“, допълни чешкият президент.

Още: Зеленски и Шолц разговаряха при закрити врати без преводачи

Украйна твърди, че мирните преговори трябва да се проведат въз основа на нейната 10-степенна мирна формула, която включва пълно изтегляне на руските войски от Украйна. Очаква се Зеленски да представи своя „план за победа“ и на президента на САЩ Джо Байдън по време на продължаващото му посещение в страната тази седмица.

„Няма и не може да има никаква алтернатива на мира, никакво замразяване на войната или каквито и да било други манипулации, които просто ще преместят руската агресия на друг етап“, заяви Зеленски във вечерното си обръщение на 18 септември.

Още: Западните колебания ще струват още един ценен стратегически град на Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес