Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел забрани на генералния секретар на ООН да влиза в страната

02 октомври 2024, 14:24 часа • 489 прочитания

Израел обяви днес генералния секретар на ООН Антониу Гутереш за персона нон грата, с което му забранява да посещава еврейската държава.

Като причина за това решение се посочва, че Гутереш не е осъдил иранската ракетна атака срещу Израел. 

"Днес обявих генералния секретар на ООН за персона нон грата в Израел и му забраниха да влиза в страната. Всеки, който не може недвусмислено да осъди отвратителната атака на Иран срещу Израел, както направи почти всяка страна в света, не заслужава да стъпи на израелска земя", написа Кац. Още: "Да покажем сила": NYT разкри какво са обсъждали иранците за атаката по Израел (ВИДЕО)

"Това е генерален секретар, който все още не е осъдил клането и сексуалните зверства, извършени от убийците от "Хамас" на 7 октомври, нито е повел каквито и да било усилия да ги обяви за терористична организация. Генерален секретар, който подкрепя терористи, изнасилвачи и убийци от "Хамас", "Хизбула", хутите и сега Иран - корабът майка на глобалния терор - ще бъде запомнен като петно в историята на ООН. Израел ще продължи да защитава своите граждани и да защитава националното си достойнство, със или без Антониу Гутереш", пише още Кац в X.

Снощи Гутереш бе начело на международните призиви да бъде прекратено "разширяването на конфликт в Близкия изток". "Това трябва да спре. Категорично се нуждаем от примирие", каза той. Още: Антониу Гутереш призова Израел да не предприема сухопътна инвазия в Ливан

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес