Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Измрелите вагнеровци в битката за Бахмут: Нови смайващи данни (ВИДЕО)

11 юни 2024, 23:00 часа

Един от най-известните видеоклипове с покойния основател на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин бе заснет през май 2023 г. На фона на десетки трупове на своите бойци Пригожин крещи в камерата "Шойгу! Герасимов! Къде са боеприпасите?" (бел. ред. - думите са насочени към тогавашния руски военен министър Сергей Шойгу и началника на руския генщаб генерал Валерий Герасимов): Пригожин псува руското военно министерство на фона на трупове на ЧВК Вагнер (ВИДЕО)

Реклама

Тогава Евгений Пригожин обяви, че големите загуби на наемници по време на нападението на Бахмут се дължат главно на мудността на руското военно министерство и липсата на снаряди. Но данни на BBC и "Медиазона" показват, че Вагнер претърпява най-големите си загуби - 200-213 души дневно (убити и ранени) - много по-рано, през януари 2023 г.: Пригожин: Край, изтеглям "Вагнер" от Бахмут! Ще ближем рани

По-късно Пригожин признава, че е загубил 20 000 наемници в битките за Бахмут, като твърди, че само половината от тях са затворници.

„За нуждите на операцията избрах 50 000 затворници, от които загинаха около 20%. От тях загинаха точно толкова, колкото и тези, които дойдоха при нас по договор“, казва Пригожин малко след превземането на града в интервю за прокремълския политически стратег Константин Долгов.

Още: И жените-затворници в руската армия ги лъжат с парите

BBC и "Медиазона" са получили пълен списък с личните данни на 19 547 загинали вагнеровци. Оказва се, че загиналите затворници не са 50%, както Пригожин твърди, а 88% или 17 175 души.

С изявлението си тогава Пригожин постига едновременно две цели - от една страна той подчертава значимостта на ЧВК "Вагнер" и принизява руското военно министерство, а от друга - запазва лицето на своя проект. Лъжата за съотношението на загубите е била необходима именно за това. 

Целият процес за набиране на нови "музиканти" се крепи на имиджа на ЧВК "Вагнер". Във "Вагнер" винаги са държали на имиджа, затова когато започва вербуването на затворници на тях е обещано, че ще ги приемат като равни, а не като втора ръка хора. Лъжата за това, че в боевете при Бахмут вагнеровците са били в същите условия, както другите, е била нужна за поддържането на репутацията на ЧВК.

Още: Затворническият закон: Мрачното настояще и бъдеще на руската армия и руското общество

Проект К

"Вагнер" започва да вербува "музиканти" в наказателните колонии в началото на юли, а полигон става родният регион на Пригожин - Ленинградска област. Първите вербувани са от Изправителна колония (ИК) със строг режим -7 "Яблоневка", там лежат затворници, осъдени най-малко за втори път. Числеността на първата група, преминала в редиците на "Вагнер" от колонията, е 35-40 души. Втори изпитателен полигон става ИК-6 "Обухово". От там Пригожин вербува затворници, излежаващи присъди за убийство или нападение, предполагайки, че те ще бъдат по-полезни на фронта. 

Публични данни: Над 35 700 руски войници са загинали на фронта в Украйна, реалният брой е значително по-висок

"Кой ни е нужен?... Идеалният кандидат е този, който е осъден не за първи път. Здрав, уверен в себе си, издържлив. Лежал най-малко 15 години, най-добре за убийство или нанесени тежки телесни повреди, грабеж. Ако е пребил някой от администрацията или полицай - още по-добре. Трябват ни вашите криминални таланти", агитира Пригожин по време на една от обиколките си.

И действително сред вербуваните има много такива. Един от тях е Вячеслав Кочас, осъден на 18 години строг режим за убийството на приятеля на майка си и негова роднина. На фронта загива след две седмици. Най-много затворници са вербувани от красноярската ИК-6 - над 500 души, от тях 136 загиват. На второ място е ИК-2 в Двубратски, Красноярски край. Пригожин взима 340 затворници, от тях умират 119.

Още: Защо не плащате обезщетения, правова държава сме: Не е майтап, а призив към Путин за руското пушечно месо (ВИДЕО)

Щурмови групи

Основна тактика на "Вагнер" при настъплението към Бахмут са вълнообразни атаки с малки групи. Затворниците трябва да се доближат плътно до украинските позиции и да щурмуват. 

"Отрядите на затворниците са изпращани първи към украинските позиции. Те атакуват, провокирайки ВСУ (Въоръжените сили на Украйна - украинската армия) да отвърнат с ответен огън. Точно от това е имала нужда "Вагнер" - получават информация за положението на горещите точки и опорните пунктове на украинците", обяснява британският военен експерт Самюъл Крани-Евънс.

Анализирайки номерата на плочките на загиналите затворници ВВС и "Медиазона" установяват, че от колониите са вербувани не по-малко от 48 366 души. 17 175 или 35% загиват. Живи са оставали обикновено тези, които са били тежко ранени (загуба на крак или ръка) и са изнесени от бойното поле, но далеч не всички са получили този шанс. 

Още: След атентата Путин подписа поредния указ в полза на престъпници

Използването на затворниците е позволило от една страна да се осигури необходимата масовост за провеждането на няколко вълни от атаки, а от друга да се запази грамотната част от бившите кадрови военни, обяснява още Евънс. Тази тактика е водила до два резултата - първо, те са изтощавали украинските военни и второ - карали са ВСУ по-често да изразходва боеприпаси, които все не стигат. 

Как са загивали

По данни на BBC и "Медиазона" оцелели са повече от онези затворници, които са изпратени на фронта лятото и есента на 2022 г. Тези, които са заминали по-късно, са загивали по-често. Броят на загиналите започва да расте рязко от 12 септември 2022 г. - ако дотогава са загивали 25-35 осъдени седмично, то от тази дата те вече са 50. 

Още: Русия закрива няколко затвора в Сибир, изпраща осъдени на фронта

Според военния експерт Джак Уотлинг високото ниво на загуби сред затворниците се дължи на факта, че те не са били достатъчно обучени и към тях са се отнасяли като към пушечно месо. Загубите на вагнеровците са най-високи в периодите на настъпление, когато отбранителните позиции на Украйна са били най-подготвени и руснаците не са имали някакви предимства в местността. 

Неморално, но ефективно

През есента на 2022 г. макар Бахмут да остава епицентър на военните действия те имат по-скоро позиционен характер. Тогава Пригожин се оправдава, че дори 100 или 200 м дневно са "съществен напредък". Но военните експерти са склонни да определят случващото се тогава като провал на вагнеровците. В средата на ноември седмичните загуби на ЧВК не падат под 400 души и 90% от тях са затворници. 

През декември "Вагнер" успява да преодолее промишлената зона в източната част на града и да стигне до жилищните райони на Бахмут, едновременно с това да завземе села, които откриват пътя на наемниците към Соледар - важно предградие за Бахмут от север. В края на декември "Вагнер" губи почти 7500 души.

Още: Нов закон: Русия си подсигури престъпници за войници

През януари 2023 г. Пригожин и командирите му засилват натиска - "Вагнер" върви напред, губейки стотици хора всеки ден, повечето от тях загиват в опит да превземат Соледар. 

В този момент ЧВК продължава вербуването на затворници и изпраща на фронта група осъдени от ИК-1 от Кировска област - 51 души, за два месеца от тях оцеляват 24.

В повечето групи затворници, вербувани през януари, процентът на оцелелите вече е 50%, а не 75%, както през лятото и есента. 

На 29 януари Пригожин рапортува за завземането на село Благодатно, северно от Бахмут. За седмицата на щурма той губи 1002 души. Това се равнява на 8 трупа на всеки жител на селото. 96% от загиналите от "Вагнер" в този период са затворници.

Още: Фалшиви обещания за пари и постове: "Вагнеровци" отказват да се бият в Африка

"Честно казано - това е гениално. Жестока, неморална, но ефективна тактика. Тя сработи", признава украински военен, отбранявал Бахмут. 

"Първите вербувания на затворници бяха насочени към това да се привлекат осъдени с военен опит. Отношението към тях не се различаваше от това към останалите военни. Но после затворниците бяха наемани за пушечно месо и започнаха да ги използват по друг начин на бойното поле, това доведе до неравенството в съотношението на загубите (между двете категории наемници)", обяснява Уотлинг. 

По-късно Пригожин признава, че след завземането на Бахмут "Вагнер" губи бойния си потенциал, защото наемниците са изведени за почивка и дооборудване. 

Все пак месомелачката при Бахмут струва скъпо, както на Русия, така и на Украйна, смята военният експерти Джак Уотлинг: "Украинците успяха да накарат Русия да вложи огромни сили за завладяването на Бахмут. ВСУ понесоха много по-малко загуби, но това бяха по-опитни военни, в сравнение с техните противници. В битката за Бахмут Украйна загуби повече опитни бойци, отколкото Русия."

Още: "Гладиатор": Секретният руски спецбатальон от затворници е напът да спре да съществува, разбит от украинците

При това завземането на Бахмут е значимо събитие не само от политическа гледна точка. Значението му нараства и в в условията на настоящето настъпление на Русия.

Закрепила се в Бахмут Русия съумя да се придвижи към Часов Яр, който е много по-важна цел. Веднага щом това населено място бъде завзето Русия ще може да заплаши ключови логистични възли на украинската отбрана в Донбас.

ОЩЕ: Тъпчат Зеленски и Байдън с крака, а са инвалиди: Карикатурата Путинова Русия (ВИДЕО)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес