Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборите във Франция: Крайната десница нанася нов удар по Макрон на първи тур (ДАННИ)

30 юни 2024, 21:04 часа

Крайната десница във Франция постига големи успехи на първия тур на предсрочните парламентарни избори, показват първите данни от екзитполовете, публикувани в 20 ч. местно време (21 ч. българско).

Реклама

"Национален сбор" на Марин льо Пен и Жордан Бардела водеше с около 14 процентни пункта пред партията на президента Еманюел Макрон - "Ренесанс", по първоначални данни. По този начин крайнодесните повтарят резултата си от евроизборите, когато станаха първа сила, и имат големи шансове за съставяне на правителство.

По-късно стана ясно, че разликата е малко по-малка - при почти финално преброяване.

Резултати:

"Национален сбор" (крайнодесни): 33,15%

"Нов народен фронт" (ляв алианс): 27,99%

"Заедно" (центристкият алианс на Макрон): 20,83%

"Републиканците": 6,57%

Избирателната активност е много висока - според екзитполовете тя би трябвало да е около 67,5%: Очаква се най-високата избирателна активност от десетилетия на първия тур на изборите във Франция

До предсрочните парламентарни избори се стигна след поражението на президента Еманюел Макрон и партията му "Ренесанс" на европейските избори по-рано през юни. Неговата коалиция получи два пъти по-малко гласове от крайнодесния "Национален сбор", чийто парламентарен лидер е Марин льо Пен и чийто председател е Жордан Бардела. Веднага след публикуването на първите резултати Макрон обяви, че разпуска парламента и ще има вот на 30 юни и 7 юли в два тура.

Снимка: Еманюел Макрон, Getty Images

Още: Френският вътрешен министър: Може да има безредици след парламентарните избори

Сложна система: Как се избира френски парламент?

Френските депутати не се избират на принципа на пропорционалното представителство, а чрез сложно гласуване в два тура в 577 избирателни района, в които местната динамика играе голяма роля.

Във всеки избирателен район, ако нито един кандидат не спечели 50% от гласовете на първия тур, първите двама кандидати продължават на втория тур, както и всеки друг кандидат, получил подкрепата на поне 12,5% от регистрираните гласоподаватели. Кандидатът, получил най-много гласове на втори тур, печели съответното място като член на парламента.

За да преминат през първия тур, партиите, които имат общ политически оттенък - като четирите основни леви формации в страната - обикновено се обединяват и се съгласяват да не издигат кандидати една срещу друга.

Още: „Без свободна преса не може да има демокрация“: Френски медии срещу крайната десница

Звучи лесно, нали? Но ето го и проблемът - избирателната активност е наистина важна. През 2022 г., когато тя беше близо до 50%, партиите трябваше да получат приблизително една четвърт от подадените гласове, за да достигнат магическата цифра от 12,5% от регистрираните гласоподаватели. От известно време насам се очакваше избирателната активност да бъде по-висока сега, което ще улесни кандидатите да преминат към втори тур, анализира Politico.

От 65 до 85 депутати са избрани на първия тур, а на втори тур помежду си ще се борят между 285 и 315 тройки кандидати (тези с по над 12,5%), гласят оценките на Ipsos.

Тази първа оценка също предвижда от 150 до 170 дуела - двойки кандидати на втори тур.

"Национален сбор" би се класирала в 390 до 430 избирателни района, левият алианс - в 370 до 410, а коалицията на Макрон - в 290 до 330.

Снимка: Марин льо Пен и Жордан Бардела, Getty Images

За постигане на мнозинство в законодателния орган на Франция са нужни 289 гласа. Според последните проучвания преди вота "Национален сбор" и потенциалните им партньори ще вземат между 220 и 260 мандата.

Още: Скандал преди изборите: Съветничката по сигурността на Льо Пен се оказа руски агент

Защо изборите във Франция са важни?

Вотът е важен за цяла Европа и за света, защото крайната десница има добри шансове да състави правителство в ядрено въоръжен постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, който играе важна роля в глобалната сигурност. Същата тази крайна десница е скептично настроена и към ангажираността на Франция както в ЕС, така и в НАТО.

Още: Ако спечели изборите във Франция: Национален сбор няма да предаде Украйна

От финансова гледна точка, търговците на световните финансови пазари се опасяват, че това политическо напрежение ще разклати седмата по големина икономика в света и ще създаде риск от нов пристъп на нестабилност в сърцето на еврозоната. Това са най-значимите избори в Европа от десетилетия насам.

Реакции

Макрон зове за алианс срещу крайнодесните

В изявление, изпратено до медиите, Макрон заявява, че високата активност показва желанието на французите да "изяснят политическата ситуация". "Техният демократичен избор ни задължава", каза той, цитиран от Le Monde.

"Изправени пред "Национален сбор", дойде време за широк, ясно демократичен и републикански митинг за втория тур", призова Макрон относно втория тур. Кандидатите, класирани за него, трябва да потвърдят регистрацията си до 18:00 ч. местно време във вторник.

Льо Пен обяви, че е избрана на първи тур

Марин льо Пен обяви, че е избрана на първия тур в Па дьо Кале. "Демокрацията проговори", приветства тя от Енен-Бомон. За трикратната кандидатка за президент първият резултат на "Национален сбор" показва, че избирателите "с недвусмислен вот са демонстрирали желанието си да обърнат страницата след седем години на презрителна и разяждаща власт" на Еманюел Макрон.

"Нищо не е спечелено и вторият тур ще бъде решаващ, за да не се допусне страната да попадне в ръцете на коалицията "Нов народен фронт" - крайнолява партия с тенденция към насилие", предупреди тя. За Марин льо Пен вторият тур ще бъде "решаващ, за да даде на Жордан Бардела абсолютно мнозинство в Националното събрание, за да започне следващата седмица възстановяването на Франция и възстановяването на единството и националната хармония".

"Нуждаем се от абсолютно мнозинство, за да може Жордан Бардела да бъде назначен за министър-председател от Еманюел Макрон след осем дни", добави тя, цитирана от LeMonde.

Преизбраният депутат също така се опита да успокои част от електората, враждебно настроен към партията ѝ, след като обяви мерки, насочени по-специално към двойните граждани. "Нито един французин, имам предвид нито един французин, няма да загуби никакви права. Напротив, правата ще бъдат гарантирани и веднага щом ситуацията позволи, ще бъдат създадени нови в полза на всички", увери тя.

Още: Ще ни се отразят ли политическите трусове във Франция? Анализ на Радослав Илиев (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес