Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италия увеличава още военната помощ за Украйна през 2025 г. - 4% от парите на НАТО идват от Рим

10 юли 2024, 16:33 часа • 2745 прочитания

Италианският премиер Джорджа Мелони обеща военна подкрепа на стойност 1,7 млрд. долара за Украйна през 2025 г., съобщиха медиите на Апенините.

Пакетът е част от 40-те милиона евро (43 млрд. долара) военна помощ за Киев, обещана от страните членки на НАТО за следващата година.

Според Corriere della Sera приблизително половината от вноската ще бъде осигурена от САЩ, а европейските страни в Алианса ще предоставят останалите средства.

Още: ЕС: Украйна получава първи пари от замразените руски активи съвсем скоро (ВИДЕО)

С колко Рим ще увеличи вноската си?

Днес, 10 юли, Мелони ще подпише заключителна декларация на срещата на върха на Алианса във Вашингтон, в която Италия ще се ангажира да даде своя принос от 1,7 милиарда долара през 2025 г., пише Corriere della Sera. Според изчисленията това е почти 4% от вноската на НАТО.

Снимка: European Union

През първите две години на войната, подпалена от диктатора Владимир Путин, Рим превежда на Киев около 1,2 милиарда евро на всеки 12 месеца, добавя изданието. Това е около 1,3 млрд. щатски долара. За следващата година сумата ще е с около 30% по-висока.

Още: WSJ: Русия постоянно се адаптира и прави безполезни прецизните западни оръжия

По данни на Института за световна икономика в Кил, цитирани от Kyiv Independent, Италия досега е отпуснала 1,87 млрд. долара за Украйна, от които 1,08 млрд. долара са военна помощ.

През февруари Мелони подписа дългосрочно споразумение за сигурност между Италия и Украйна с президента Володимир Зеленски.

Още: НАТО създава ново командване за обучение на украински военни

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес