Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италианско-германски съюз: Отбранителни гиганти се разбраха за съвместно производство на танкове

15 октомври 2024, 14:20 часа • 579 прочитания

Италианският отбранителен гигант "Leonardo" и немският Rheinmetall сключиха голям италианско-германски съюз за производство на танкове. Новината обяви италианската агенция ANSA.

Двата отбранителни гиганта имат за цел да разработят авангардни технологии, способни да се конкурират на международно ниво. Мнозина определят това като първа стъпка в консолидирането на европейския сектор за отбранителни превозни средства. 

Подробности за съюза

Става въпрос за съвместно предприятие с равни части. Припомняме, че то беше обявено още през юли, а днес беше подпечатано с церемония по подписване в Рим.

Междувременно стана ясно, че юридическото му седалище ще бъде в Рим, а неговият оперативен щаб в Ла Специя.

Разделението на работата ще бъде 50-50 между Leonardo и Rheinmetall, като 60% от дейностите ще се извършват в Италия. ОЩЕ: Ключов за Украйна оръжеен гигант пробива на пазара в САЩ със сделка за близо 1 млрд. долара

Стъпка към европейската отбранителна система

„Това е значителна стъпка към създаването на европейска отбранителна система, базирана на споделени специализирани платформи", каза управляващият директор на Leonardo Роберто Чинголани.

Главният изпълнителен директор на Rheinmetall Армин Папергер коментира, че се създав нова тежка категория в европейското производство на танкове.

„Ние се насочваме първо към италианския пазар, но ще се обърнем и към други страни партньори, които ще трябва да модернизират своите бойни системи в бъдеще. „Rheinmetall разполага с перфектните технологии за нуждите на Италия", каза още той. ОЩЕ: Нидерландия ще купи 46 бойни танка „Леопард“ от Германия

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес