Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испания смекчава мерките на четири фази

28 април 2020, 20:48 часа
Реклама

Испания ще премине от строгото си блокиране поради коронавируса в четири фази до края на юни, заяви премиерът Педро Санчес.

От 14 март Испания налага една от най-строгите блокировки в света с опит да забави разпространението на смъртоносната епидемия от коронавирус, която до момента е отнела близо 24 000 живота в страната.

Експертите смятат, че епидемията е достигнала своя връх на 2 април, когато 950 души загинаха за 24 часа.

Испанският кабинет разговаря часове, докато одобри план за постепенно намаляване на ограниченията.

"В най-добрия случай този етап на деескалация ще отнеме минимум шест седмици, а максималната продължителност, която искаме да видим, е осем седмици за цяла Испания", каза Санчес.

"До края на юни ние като страна ще влезем в новата нормалност, ако епидемията остане под контрол", каза той.

Според него Испания вече е влязла в подготвителна "нулева фаза", която вероятно ще продължи до 11 май, когато първа фаза ще позволи на малки магазини, хотели, ресторанти и места за поклонение да се отварят ограничено при стриктно спазване на социалните норми за дистанциране.

Всяка от четирите фази ще продължи не повече от две седмици и ще се оценява ежеседмично, каза премиерът, без да посочва фиксирани дати.

Испания се класира на трето място по смъртност от COVID-19 след САЩ и Италия.

Във вторник Испания заяви, че е претърпяла още 301 смъртни случая за 24 часа, като това е пети пореден ден, в който мрачната статистика е под 400 случая.

В неделя Испания започна да пуска децата навън за първи път от шест седмици, което им позволява да излизат на улицата по един час на ден, с един родител в радиус от един километър от дома им.

На 2 май Санчес ще въведе поредното облекчаване на ограниченията, заявявайки, че останалата част от населението ще бъде пусната за кратки разходки или за упражнения.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 28 април

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес