Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искат 28 г. затвор за жената, взривила руския пропагандист Владлен Татарски

19 януари 2024, 16:20 часа • 1419 прочитания

Прокурор от Санкт Петербург поиска Дария Трепова да бъде осъдена на 28 години в колония с общ режим по делото за убийството на руския военен кореспондент Владлен Татарски.

Трепова е обвинена в извършването на терористичен акт, довел до смъртта на човек (по член 205 от Наказателния кодекс), незаконен трафик на взривни устройства (по чл. 222.1) и фалшифициране на документи (по чл. 327).

Още: Ударите по Крим и Кремъл, убийството на Дугина: Украинските служби действат, ЦРУ помага

Признания

Както обяснява "Медиазона", Трепова е признала вината си в използването на документите на Анастасия Криулина, студентка в Художествената академия "Репин". Признава и че е занесла статуетка на военния кореспондент на сбирката в Санкт Петербург, на която Татарски бе взривен, получавайки този предмет. В същото време Трепова настоява, че не е знаела за взривните вещества в статуетката.

Заедно с Трепова е съден и Дмитрий Касинцев, в чийто апартамент жената е била задържана. Касинцев е обвинен в укриване на особено тежко престъпление. Прокурорът по делото поиска той да бъде осъден на една година и 10 месеца в колония с общ режим.

Още: Руснаците показаха разпит под натиск на задържаната за взривения блогър (ВИДЕО)

Коя е Трепова?

Дария Трепова бе задържана на 3 април 2023 г., ден след експлозията в петербургското кафене Street Food Bar No. 1, при която загина Татарски (с истинско име Максим Фомин). Бяха ранени повече от 50 души.

Снимка: SOTA, Telegram

В съда Трепова заяви, че задачата да се запознае с Татарски ѝ е била възложена от живеещия в Украйна журналист Роман Попков и от човек с псевдоним "Гещалт". Последният инструктирал Трепова да занесе статуетката на Татарски на "творческата вечер". Според следователите фигурката с експлозиви е била дадена на жената от украинеца Юрий Денисов.

Още: ФСБ откри и украинец, замесен в убийството на военния блогър (ВИДЕО)

На 17 януари съпругът на Трепова, Дмитрий Рилов, поискал от Попков да признае, че е организирал убийството на военния кореспондент. Журналистът отрича да е замесен, пише "Медуза".

Още: Бомбата в Санкт Петербург: коя е Дария Трепова?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес