Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искам да заживея на село: Лукашенко заговори за оттегляне

11 август 2024, 14:50 часа • 3532 прочитания

Беларуският президент Александър Лукашенко изненадващо заговори, че мисли да се пенсионира и че е време беларусите да свикнат с мисълта, че скоро ще имат нов държавен глава. По думите му той бил "поразглезил" беларусите с дългото си управление, но било крайно време да приемат, че той "не е вечен".

"Вече публично започвам да го казвам на всички вас - трябва да свикнете с факта, че президентът ви ще бъде друг (разглезих ви малко). Не, не казвам, че ще ви напусна още утре или вдругиден. Но всичко може да се случи в живота. Трябва да свикнете с факта, че аз не съм вечен както и всички вие", каза Лукашенко на 10 август по време на среща с жители на град Городище, с което той очевидно намекна, че не възнамерява да се кандидатира за нов президентски мандат.

Ще сте ми благодарни! 

Още: Заради подкрепа към Русия: САЩ наложиха нови санкции на Беларус

Лукашенко добави, че преди да си тръгне трябва да остави страната мирна и спокойна. "Когато си тръгна, ще отида да живея някъде на село, близо до вас, и вие ще си припомняте и ще ми благодарите, че не е станало по-лошо."

Прави впечатление, че изявленията на Лукашенко идват на фона на последните информации за влошеното му здравословно състояние. 

Така например, при посещението му в Русия в края на юли, когато той се срещна с Владимир Путин, Лукашенко изглеждаше доста отпаднал и трудно се движеше, като през цялото време се опитваше да се облегне на нещо и се оплакваше от горещините.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес