Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ирландският премиер пристигна в Киев, за да подпише споразумение със Зеленски (СНИМКА)

04 септември 2024, 13:27 часа • 1040 прочитания

Ирландският премиер Саймън Харис пристигна в Киев за двустранна среща с украинския президент Володимир Зеленски. Очаква се двамата лидери да подпишат споразумение за подкрепа и сътрудничество между Ирландия и Украйна, съобщи „Киев Индипендънт“.

Харис пристигна в Украйна с нощен влак. При пристигането си той посети районите, пострадали по време на ранната фаза на пълномащабното нахлуване на Русия в Киевска област, придружен от губернатора Руслан Кравченко.

Още: Захарова за оставката на Кулеба: Есен е, листата падат, клоните се оголват

По време на посещението си Харис обяви нов пакет за подкрепа на стойност 36 млн. евро за Украйна за „основна хуманитарна помощ, за възстановяване и евентуалното реконструиране и за допринасяне към дългосрочните цели на Украйна, включително мира, стабилността и политическите стремежи“.

Още: Зеленски обяви част от намеренията на Украйна за Курска област (ОБЗОР - ВИДЕО)

Снимка: president.gov.ua

От избухването на пълномащабната война досега финансирането на Дъблин за Украйна възлиза на над 380 млн. евро, съобщи ирландското правителство. Това включва хуманитарна, икономическа и несмъртоносна отбранителна подкрепа, но не и смъртоносна помощ поради дългогодишната политика на Ирландия за военен неутралитет, цитира БГНЕС.

Още: Топ дипломатът на Украйна Дмитро Кулеба подаде оставка

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес