Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран скоро ще даде балистични ракети на Русия: Източници на Bloomberg

02 септември 2024, 22:33 часа • 2334 прочитания

Европейски служители очакват Иран скоро да достави балистични ракети на Русия – ход, който може да предизвика бърз отговор от съюзниците на Украйна. Това съобщава за Bloomberg източници, запознати с въпроса.

Иран е предоставил на Русия стотици дронове от началото на инвазията в Украйна, но потенциалното прехвърляне на балистични ракети би означавало тревожно развитие на конфликта, казват хората, говорили при условие на анонимност. Те отказват да дават прогнози за вида и обхвата на доставките или график, по който те ще се извършват. Според тях обаче, не е изключено доставките да започнат в рамките на няколко дни. Балистичните ракети обикновено летят много по-бързо от крилатите ракети или дронове и могат да носят по-големи полезни товари.

Още: За 4 дни САЩ и Израел могат да върнат Иран 200 години назад: Анализ на Мохамед Халаф (ВИДЕО)

САЩ и други съюзници от Северноатлантическия пакт многократно са предупреждавали Техеран за последствията от подобен ход и продължават с дипломатически усилия, за да предотвратят това да се случи. Съветът за национална сигурност на САЩ не отговори веднага на искането на Bloomberg за коментар. Министерството на външните работи на Иран и неговата мисия в ООН също не са отговорили на запитванията.

Още: С-500 срещу ATACMS в Крим: Важен фактор за бъдещ руски провал (ВИДЕО)

Украинските сили се борят да спрат руското настъпление в източния регион на Донецк, тъй като неговите градове и енергийна инфраструктура са подложени на продължителна бомбардировка с наближаваща трета пълна зима от началото на войната. Киев беше ударен рано в понеделник с бараж от крилати и балистични ракети и дронове, като седем от 16 балистични ракети избягаха от противовъздушната отбрана.

Какво означават близките руско-ирански връзки за Украйна и Близкия изток?

Арсеналът от балистични ракети на Москва включва руска и по-малко прецизна севернокорейска техника. Атаката срещу столицата включваше руски ракети Искандер-М, както и севернокорейски модели KN-23, изстреляни от регионите Брянск, Курск и Воронеж, всички граничещи с Украйна, сочи справка на украинските сили за противовъздушна отбрана.

Междувременно украинските съюзници се борят да изпълнят обещанията, дадени по-рано тази година, за укрепване на системите за противовъздушна отбрана на опустошената от война нация. Няколко съюзници от НАТО все още не са изпълнили ангажиментите, потвърдени на срещата на върха на алианса във Вашингтон през юли, съобщи Bloomberg миналия месец.

Допълнителни санкции

Евентуалните доставки на ирански балистични ракети предвещават мрачни времена в момент, когато Украйна вече е загубила значителна част от капацитета си за производство на електроенергия. Гражданите все повече разчитат на дизелови генератори,а перспективата за възстановяване на захранването преди отоплителния сезон става все по-голямо предизвикателство.

Още: Русия порази детска градина в Харковска област (СНИМКИ)

Руската военна икономика е в състояние да произвежда ракети и боеприпаси с темпове, които често изпреварват способността на украинските съюзници да доставят оръжия. Москва също така разчита на доставки от страни като Иран и Северна Корея, като същевременно поддържа собствения си производствен капацитет с технологии и ключови компоненти от нации, сред които и Китай.

Още: Станция, пазеща Русия от ядрен удар, е поразена при атака с дронове (СНИМКИ)

Украинският президент Володимир Зеленски настоява съюзниците да увеличат доставките и да премахнат ограниченията за далечни удари на руска територия. Правителството му твърди, че подобни атаки са необходими, за да се ударят летища и ракети-носители, използвани за нападения срещу украински градове и инфраструктура. Изненадващото нахлуване от миналия месец в руския регион Курск пък досега не е успяло да притъпи огромния напредък на Москва в Източна Украйна.

Още: Зеленски предупреди руските региони, от които се изстрелват балистични ракети (ВИДЕО)

Трансферите на балистични ракети в Русия вероятно ще бъдат посрещнати с допълнителни санкции срещу Иран, въпреки че тяхната ефективност е неясна предвид множеството мерки, които вече са насочени към Техеран, включително и заради доставките на дронове за Москва. Сред предишните мерки, обсъждани от съюзниците, са нови ограничения за авиокомпанията Iran Air.

Още: Отново балистични ракети: Силни експлозии в Одеса, бомбоубежищата са пълни

Очаква се страните от Групата на седемте да осъдят незабавно публично всяко прехвърляне и да изразят загрижеността си пред правителствата в Близкия изток по дипломатически канали, казват източниците. Г-7 вече наложи санкции на Иран и Северна Корея за доставка на оръжия на Русия. Групата търси да засили ограниченията върху фирми в Китай и другаде, които доставят на Русия части и технологии, необходими на Москва за производство на оръжия – или за компоненти, намерени в тях. Последните санкции бяха насочени към компании и лица, позволяващи такива транзакции.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес