Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономист: Наричаме Русия "икономическо джудже", но Европа е зависима от нея

25 февруари 2022, 17:15 часа • 3553 прочитания

Много се говори за това, че Русия е "икономическо джудже". Нека обаче не гледаме повърхностно. Ще се опитам просто да обясня икономически взаимовръзки между ЕС и Русия, които иначе са доста сложни, пише икономистът Георги Вулджев в коментар във Facebook.

Да, ако просто гледаме размер на БВП, икономиката на Русия не изглежда впечатляваща. И наистина тя няма производство с особено висока добавена стойност. Това обаче въобще не означава, че ЕС може да "смаже" икономически Русия. То дори във война статистиката не води до толкова праволинейни заключения.

Макар и с ниска добавена стойност, износът на Русия е ключов за производството на ЕС, което е с висока добавена стойност, конкретно в държави като Германия. Тази висока добавена стойност обаче няма как да се реализира без необходимите суровини.

За енергетиката всички се сещате - Русия е най-големия източник на нерафиниран петрол, най-големият източник на твърдо гориво, най-големият източник на природен газ. И то най-големият с почти двойна преднина. Русия е източник и на 12.4% от вноса на желязна руда в ЕС, а Украйна, която е на път да превземе, е източник на 15.7% от вноса на желязна руда. Общо става над 1/4. Русия е третият най-голям източник на внос на алуминий за ЕС, който е друг ключов метал, и т.н. Великобритания със санкции срещу руския олигарх, който щеше да строи "Южен поток" в България

Зависимостта на ЕС от Русия за такива ресурси означава, че въпросното "икономическо джудже" всъщност има огромно влияние върху производството на целия Европейски континент. Влияние, което е много пъти по-голямо, отколкото някой би допуснал само на база брутен вътрешен продукт.

Какво би се случило ако, примерно утре, този внос от Русия секне? Може да се досетите - вече имаме висока инфлация така или иначе. Разбира се, това страшно много би навредило и на икономиката на самата Русия. Но щетите върху европейската икономика също биха били грандиозни. Това е реалността, в която се намираме, затова и налагането на икономически санкции е по-пипкава тема отколкото може би изглежда на пръв поглед. Фон дер Лайен: Новите санкции засягат 70% от руския банков пазар

То затова и самите европейски лидери не искат да избързват и по отношение на санкциите Италия и Германия дадоха леко назаден. Санкциите могат да имат някаква ефективност само ако се задържат в дългосрочен план. Което изисква да изградиш алтернативи на огромната ресурсова зависимост от Русия. А такива алтернативи в момента нямаме изградени. Френската енергийна компания TotalEnergies го каза в прав текст - понастоящем алтернатива на руския газ няма.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес