Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хърватия: Сърбия се въоръжава за едноседмична фиктивна война

01 септември 2024, 16:30 часа • 4989 прочитания

Хърватският президент Зоран Миланович коментира сръбската покупка на френски изтребители „Рафал“, като каза, че Сърбия е два пъти по-изостанала от Хърватия и набавя оръжие, за да бъде готова за „едноседмична фиктивна война“, предаде ХИНА.

Още: Франция и Сърбия подписаха сделка за изтребители Rafale

Сърбия подписа в рамките на официалното посещение на френския президент Еманюел Макрон в Белград споразумение за купуване на 12 изтребителя „Рафал“ от Франция за 2,7 млрд.евро.

Още: Вучич: Могат да ме спрат само ако ме убият

Миланович подчерта, че предвид потенциала на Сърбия през 90-те години и индустриализацията и индустриалната традиция, „Сърбия би трябвало да е по-развита от Румъния например“, но в действителност е два пъти по-изостанала от Румъния и Хърватия.

Още: Шефът на ЦРУ е бил у нас на обиколка срещу руското влияние? България отрече

„Вучич може да използва всичко, за да налива вода в мелницата си, но това си е тяхна работа. Не е моя или наша работа“, посочи Миланович, който присъства на полагането на клетви на новопостъпилите за доброволна военна служба в Хърватия. „Сърбия купува и френски системи за противовъздушна отбрана и първокласни китайски и руски системи за тактическа противовъздушна отбрана. Ние нямаме нищо от това. Така че сръбското правителство се въоръжава, но в действителност се въоръжава за една седмица фиктивна война, която никога няма да избухне“, добави той, цитиран от Сега. Миланович допълни, че Хърватия също е въоръжена за най-много една седмица война. 

Още: От 1 януари 2025 г. Хърватия връща задължителната военна служба: Ето колко ще се служи

Хърватският премиер Андрей Пленкович също коментира сръбската покупка, като заяви, че Хърватия остава най-голямата въздушна сила в тази част на Европа. "Купихме самолети, които подобриха хърватските въздушни сили и ни осигуриха безпрецедентна отбранителна способност, за разлика от Сърбия, която не е член на НАТО, докато Хърватия е. Оборудването и системите на хърватските „Рафал“ със сигурност няма да бъдат същите или на същото ниво като тези, които Франция ще достави на Сърбия“, посочи той.

Още: Напрежение на Балканите: Хърватия санкционира видни политици от Черна гора

„Политически разбирам усилията на Макрон да дистанцира Сърбия от Русия и да я приближи до Европейския съюз, но вярвам, че Хърватия все пак ще има най-силните въздушни сили в региона“, изтъкна той. Хърватия купи 12 изтребителя „Рафал“ от Франция през 2021 г. за 1,13 милиарда евро. Първите шест от тях пристигнаха през април, а останалите шест ще бъдат доставени през 2025 г.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес